Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Dokter Frits

column Nynke de JongFrits Krijnen zoekt een opvolger. Hij is huisarts in het Friese Balk, maar niemand wil hem opvolgen. Dat ligt niet aan Frits zijn inzet, want hij flyert zich suf op huisartsencongressen, zijn dochter deed een oproep op Facebook, zijn verhaal haalde al vele kranten, en werd vrijdagavond op EenVandaag nogmaals verteld.

De opbrengst tot nu toe: nul gegadigden.

Frits wil wel met pensioen, maar niemand wil zijn baan. En daar hebben meer huisartsen in de regio mee te maken. De nieuwe lichting Fritsen blijft hangen in de stad waar ze zijn opgeleid. Het zijn veelal vrouwen, die een hoogopgeleide partner hebben, en die partners willen vaak óók een leuke baan. En die banen zijn nu eenmaal dunner gezaaid in de regio dan in de Randstad.

Misschien wil de dokter wel, maar wil zijn of haar partner niet.

Kun je dat de nieuwe Fritsen kwalijk nemen? Nee natuurlijk niet. Het beroep verandert. Ik kan me voorstellen dat je als pas afgestudeerd huisarts ook niet meteen zin hebt om een praktijk over te nemen, met alle ondernemers-rompslomp die daarbij komt kijken. Een paar jaar her en der waarnemen, ook om te kijken wat voor praktijk er uiteindelijk bij jou past, klinkt ook aangenaam.

Quote

Ik kan me voorstel­len dat je als pas afgestu­deerd huisarts ook niet meteen zin hebt om een praktijk over te nemen

De huisartsen in Zeeland en Drenthe zetten al wervende filmpjes in elkaar, om maar te laten zien hoe fantastisch het wonen en werken het is in Goes of Assen. Maar dat zijn natuurlijk allemaal dappere pogingen die eigenlijk nergens op slaan. Want welke huisarts denkt er na zo’n filmpje nou: he ja, verrek, Klazienaveen, dat ik dáár nog niet aan gedacht had! En laat vervolgens alles uit handen vallen om daar aan de slag te gaan?

We kunnen de artsen wel willen lokken, maar wellicht moeten de patiënten maar wennen aan het idee dat het ideaalbeeld van de trouwe huisarts die je van haver tot gort kent, en je halve leven met je meeloopt, straks voor veel regio’s niet meer is weggelegd. Dat je elke keer een andere waarnemer hebt. Is dat jammer? Misschien. Maar wellicht zijn we gewoon een beetje verwend. We kunnen die huisartsen toch niet naar Balk kidnappen?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns