Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

De weerpluim doet in slappe winters ons hart kloppen

COLUMN NYNKE DE JONGNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. 

Er zijn toch weinig woorden waarvan ik zo’n goed humeur krijg als van het woord ‘pluim’. En dan bedoel ik de weerpluim. Ineens was dat woord er, lieten weermannen en -vrouwen op televisie een grafiek zien van de verwachte temperatuuronwikkeling voor de komende weken. Ik weet niet welke meteoroloog als eerste bedacht dat hij of zij deze informatie met het grote publiek wilde delen, maar dank daarvoor.

Quote

De weerpluim doet in slappe winters ons hart kloppen, vol verwach­ting

Het geeft geen garanties voor de toekomst, het geeft slechts een indicatie, maar dat maakt niet uit. De weerpluim doet in slappe winters ons hart kloppen, vol verwachting. Helemaal in deze dagen, waarin de beeldbuis wordt bevolkt door succesvol schaatsende medelanders.

Zouden we ook weer mogen? En dan op natuurijs? De weerpluim voor volgende week geeft min tien aan! Min tien zou toch genoeg moeten zijn voor ijs in Ankeveen of Noordlaren? Ik ben er zo aan toe.

Omdat natuurijs dé reden is om alles uit je handen te laten vallen. We hebben niet voor niets het begrip ‘ijsvrij’. Iets wat lastig uit te leggen is aan mensen die niet in Nederland wonen. ‘So you can take the day off when there is ice on the canals?’ ‘Yes! That’s exactly what it is!’

Het ligt er maar zo even. Morgen kan het dooien en dan is alles weer voorbij.

Grijp de kans wanneer je ’m krijgt. Er is dagelijks genoeg om je druk over te maken. Wie wordt onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken? Met welke extreem-rechtse politicus gaat Thierry Baudet deze week dineren? Hoe zal het de winnaar van The Voice of Holland vergaan? Hoe gaan de ploegenachtervolgers in Pyeongchang het doen?

Maar alles staat even stil wanneer er natuurijs is. Dan geldt alleen het ijsvrij.

Ik maak me alleen zorgen om Erben Wennemars, Koning Weerpluim de Eerste. Nooit te beroerd om vol te schieten bij de aanblik van een vastgevroren sloot. Maar die zit in Zuid-Korea. Is hij wel op tijd terug voor het eventuele natuurijs? Want vorst is mooi, maar tien keer zo mooi wanneer een volwassen man er een traantje om plengt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns