Zorgstroom krikt kwaliteit van leven op

René Hoonhorst

MIddelburg

Na een valse start van staatssecretaris Van Rijn, zijn eigen vader werd in het verpleeghuis vaak aan zijn lot overgelaten,  heeft het ministerie van volksgezondheid zich gerevancheerd met het programma 'Waardigheid en Zorg'. Dat beleid moet er voor zorgen dat  alle bewoners van zorginstellingen zoveel mogelijk plezier beleven aan hun laatste levensjaren.

Het nieuwe rijksbeleid is omarmd door bestuur en directie van Zorgstroom, die voor Walchers maatwerk het project 'Uw leven, Samen zorgen' op poten zetten. Artsen, verzorgers, familie en mantelzorgers  bekijken samen hoe ze het leven voor bewoners van zorghuizen zo aangenaam mogelijk maken. Verzorgers laten meer over aan mantelzorgers én cliënten. Niet alleen uit tijdgebrek, maar vooral om bewoners meer vrijheid te geven om te doen wat ze het liefst willen doen. 

Om aan wensen van de ouderen zelf te voldoen, durven betrokkenen meer risico te nemen. ,,Bleef een bewoner vroeger uit veiligheidsoverwegingen vooral op zijn kamer of op de afdeling, nu kijken we of hij of zij, al dan niet onder begeleiding, lopend of fietsend zijn horizon kan verbreden", legt projectleider Suzanne Toorop uit tijdens een forumbijeenkomst in Hof 't Seijs gistermiddag.

Dat betekent veel voor een aantal mensen, hoorde een deelnemer aan het forum van een zoon van een cliënt. ,,De risico's vallen in het niet bij de gelukzaligheid die mijn vader beleeft tijdens een wandelingetje buiten het tehuis." 

intro

De vraag hoe de bewoners van de diverse zorgcentra hun leven willen inrichten, staat nog meer centraal bij Zorgstroom. De mening van de bewoner, zijn familie en mantelzorgers doet er echt toe.

quote

Ondanks regelmatige bezoekjes van mantelzorgers voel ik me soms toch nog alleen,

Ank Schwarz, bewoonster Hof 't Seijs 

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
446 stemmen