Volledig scherm
Het Frans Hals Kwartet bijt het spits af op 6 juli.

Zomeravondconcerten aan Zee: elke woensdagavond weer iets nieuws

De Zomeravondconcerten aan Zee in de historische kerkjes van dorpen in de gemeente Sluis bieden gevarieerde kamermuziekrecitals van hoog niveau. Acht woensdagen in de zomerperiode (6 juli t/m 24 augustus) krijgen bezoekers speciale uitvoeringen voorgeschoteld, soms avontuurlijk, soms met een vleug humor, maar altijd vernieuwend.

Filip Pieters kent vele jonge musici in Vlaanderen. ,,Die komen graag hier in West-Zeeuws-Vlaanderen spelen. Voor sommigen de mogelijkheid om podiumervaring op te doen, voor anderen de kans om eens met een programma buiten de lijntjes te kleuren'', vertelt de adviseur van Zomeravondconcerten aan Zee. ,,Er wordt muziek gespeeld van Purcell tot Gershwin, van Beethoven tot Glass. Maar ook Chinese muziek, Ierse traditionals en Joplin. Een avontuurlijke mix van stijlen door een bont gezelschap van musici met een strijkkwartet, houtblaaskwintet, en duo cello en harp. Maar ook de ongewone combinatie van keyboard met houtblazers, en een traditioneel barokensemble. Volop keus en vooral veel luisterplezier."Secretaris Jilly van den Ameele beaamt dat afwisseling troef is dit jaar en onderstreept dat de recitals bijzonder zijn vanwege de directheid en intimiteit die ontstaat tussen musici en publiek. ,,Onze bezettingsgraad is hoog, bijna altijd volle kerken."

Vrolijke kleurrijkheid

Het Frans Hals Kwartet bijt het spits af op 6 juli. De naam verwijst naar de vrolijkheid en kleurrijkheid van de schilderijen van Frans Hals. De jonge musici leerden elkaar kennen op de conservatoria in Den Haag en Amsterdam en drie van hen speelden bij de Fancy Fiddlers, een strijkensemble voor jongeren tussen de 6 en 19 jaar. In Nieuwvliet speelt het kwartet een puur klassiek programma.De zussen Eva (harp) en Sara (cello) Verheyen werden al jong door het muziekvirus besmet. Zij brengen in Aardenburg een swingend programma met bewerkingen uit opera's,Villa Lobos, De Falla en Katchaturian.

Minimal music

Amarant, vijf vrouwelijke blazers, trekt die lijn door en pakt in Cadzand uit met Verdi, Tsjaikovski, Grieg en Joplin. Het laatste concert in juli, in Waterlandkerkje, wordt iets bijzonders. Het wordt verzorgd door URSA, jonge Vlaamse musici die hoofdzakelijk minimal music spelen. Synthesizers, klarinet en hobo laten vooral de rijke klankvariaties horen van composities van Glass en Nyman.Augustus begint in Groede met het programma If Music Be The Food Of Love met muziek van Dowland en Purcell, gespeeld door barokensemble Cannamella. Daarna pakt Cuerdas in Cadzand uit met muziek uit China en Ierland. De drie muzikanten komen uit Irak, Taiwan en België. De muziek wordt op originele instrumenten vertolkt.

Floris Willem (viool) en Pierre Feraux (piano) spelen op 17 augustus in Groede Bach en Beethoven. Het slotconcert in Retranchement wordt verzorgd door Lysesco. De drie musici spelen Amerikaanse en Belgische composities. Modern en swingend. Een mooie afsluiter van een afwisselende concertenreeks. Alle concerten beginnen om 20.00 uur.

Programma
06 juli Nieuwvliet NH kerk, Frans Hals Kwartet 13 juli Aardenburg Doopsgezinde kerk, Eva (harp) en Sara Verheyen (cello) 20 juli Cadzand NH kerk, Amarant, houtblaaskwintet 27 juli Waterlandkerkje NH kerk, URSA (keyboard en blazers) 03 augustus Groede Grote kerk, Ensemble Cannamella (barokinstrumenten/zang) 10 augustus Cadzand NH kerk, Cuerdas: (Spaanse, Chinese en Ierse traditionals) 17 augustus Groede Grote Kerk, Floris Willem (viool) en Pierre Feraux (piano) 24 augustus Retranchement NH kerk, LYSESCO (Amerikaanse en Belgische composities)

poll

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
1397 stemmen