Ziekenhuizen slaan handen ineen

INTRO: ADRZ en ZorgSaam maken binnenkort afspraken over samenwerking. Wat merken patiënten ervan?

Jeffrey Kutterink

Goes

De Zeeuwse ziekenhuizen willen de handen ineen slaan om te voorkomen dat specialismen uit Zeeland verdwijnen. Ze tekenen in december afspraken om de banden op het gebied van acute zorg, cardiologie, orthopedie en bepaalde chirurgie aan te halen. Wat merken patiënten ervan?

Binnenkort zetten de directeuren René Smit (RS) van ZorgSaam en Claudia Brandenburg (CB) van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis hun handtekening onder de intentieovereenkomst.

Wat houdt die in?

RS: “Dat we de beoogde samenwerking gaan uitwerken. Aan de hand van de uitkomsten bepalen we of we gaan samenwerken en hoe. Begin volgend jaar trekken we conclusies.”

Samenwerking klinkt goed, maar wat merken Zeeuwse patiënten ervan?

CB: “De cliëntenraad van het ADRZ heeft dat onderzocht. Het blijkt lastig om aan te tonen waarom samenwerking voor hen op korte termijn toegevoegde waarde heeft.”

RS: “Dé Zeeuwse patiënt bestaat niet. Inwoners van Sluis hebben de neiging om naar een ziekenhuis over de grens te gaan. Bewoners van Walcheren gaan niet alleen naar Goes maar ook naar Terneuzen en Vlaanderen.

Betekent samenwerken dat behandelingen worden verdeeld tussen Goes en Terneuzen?

CB: “Het ADRZ heeft afgelopen jaar 18 blaaskankeroperaties gedaan, terwijl de minimumnorm 20 is. Als ook Zeeuws-Vlaamse patiënten naar Goes zouden komen, kunnen we die behandeling nog een paar jaar doen. Het is het ADRZ afgelopen jaar gelukt om voor deze operaties drie patiënten door de tunnel te krijgen. Dat is op termijn niet genoeg. Het hoeft maar één jaar tegen te zitten en dan zit je onder de norm. Dan kun je twee dingen zeggen: alle patiënten moeten naar Goes, maar dan is de keuzevrijheid weg. Je kunt ook zeggen: de specialist van het ADRZ doet dit soort operaties in het Erasmus MC in Rotterdam. En Zeeuws-Vlamingen gaan met hun arts naar Gent, net zoals nu ook al vaak gebeurt.”

Samenwerking kan dus een verslechtering betekenen.

CB: “Voor zo’n complexe ingrijpende operatie moeten mensen misschien naar Rotterdam. Maar dan hoef ik niet patiënten uit Oostburg te dwingen om naar Goes te gaan.”

Wat heeft samenwerking in Zeeland dan voor zin?

CB: “Het is dramatisch als één van de ziekenhuizen zou omvallen. Dus moet je het hebben over hoe je de ziekenhuizen op lange termijn in de lucht houdt. Daar heb je elkaar op termijn voor nodig.”

Wat heeft de patiënt daar nu aan?

CB: “Als vakgroepen, zoals oogheelkunde, meer samenwerken kunnen ze hun vaardigheden en subspecialisaties voor zowel ZorgSaam als ADRZ behouden. Dat is in het belang van de patiënt.”

Zijn er pijnpunten?

CB: “Het ADRZ vindt dat moet worden gestopt met het cardiologiecentrum (samenwerking tussen ZorgSaam en Cardiologie Centra Nederland) in Middelburg. Het is patiënten niet uit te leggen waarom ziekenhuizen zowel samenwerken als elkaars concurrent zijn.”

RS: “Dat standpunt is eerder gehuldigd. Ik neem daar kennis van. Het is ook een werkelijkheid dat veel patiënten van Walcheren gebruik maken van dat cardiologisch centrum. Het is dus een belangrijke voorziening en dar moet je meenemen in je afweging. Verder heb ik geen voorwaarden vooraf.”

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (23%)
  • Oneens (77%)
61 stemmen