Zes miljoen kruiwagens zand zijn over tien jaar allemaal weer weggespoeld

Marcel Modde

SCHARENDIJKE Vijfhonderdduizend kubieke meter zand is opgespoten langs de Noordzeekant van de Brouwersdam; zes miljoen kruiwagens. En over tien jaar is het allemaal weer weg. Maar of Rijkswaterstaat wederom bereid is tot een vergelijkbare exercitie, is nog de vraag, hield directeur Ellen Visser  de genodigden in strandpaviljoen Natural High gistermiddag voor ogen.

De suppletie van het recreatiestrand vormt de uitzondering op de regel. Rijkswaterstaat onderneemt alleen actie op dat vlak, indien de veiligheid van het achterliggende gebied in het geding komt door erosie. Met een dam als stevige buffer is daar geen sprake van. Dat halverwege de zeekering dan toch zes miljoen kruiwagens zijn omgekieperd, is te danken aan een unieke samenwerking van lokale overheden en ondernemers, aldus Visser. Ze namen een deel van de meerkosten voor hun rekening. ,,En aangezien Rijkswaterstaat iedere zandkorrel moet verantwoorden, hebben we na heel wat gepuzzel de oplossing gevonden op de Kop van Schouwen. Daar is éénmalig geen zand aangebracht en laten we de natuur even z'n gang gaan. Zo ontstaan er zandverstuivingen en bredere duinen.Ook dát is een ontwikkeling die wij nastreven. Op die manier hebben we een hoop mensen blij gemaakt."

De kans is klein dat dit over tien jaar, wanneer het meeste zand weer zal zijn weggespoeld, nogmaals lukt verwacht Visser. Maar niet als het aan de provincie Zuid-Holland ligt, gaf programmadirecteur Hans Kleij haar gelijk te verstaan. ,,Wij kijken breder dan alleen naar de kustveiligheid. Een mooi strand is zeker ook van belang voor de lokale economie, voor de mensen die hier willen recreëren. Ook over tien jaar moet er  gewoon weer zand bij. Links- of rechtsom, maar laat Rijkswaterstaat zich daar nu alvast maar bij neerleggen." De Schouwse wethouder Jacqueline van Burg hoopt dat er tegen die tijd met behulp van nieuwe technieken een structurele oplossing komt.

Kleij gelooft ook rotsvast in de totstandkoming van een grote doorlaat in de Brouwersdam, om de waterkwaliteit van de Grevelingen te verbeteren en de bouw van een getijdencentrale in dat gat. De Tweede Kamer vergadert 28 november over de slordige zeventig miljoen euro die het kabinet tekort komt voor de uitvoering van dit plan. De getijdencentrale verdient zichzelf zo terug, meent Kleij. ,,Grote bedrijven als Akzo en Dupont willen die stroom maar wat graag hebben. Het maakt hen niks uit als die elektriciteit twee keer zo duur is. Dit project zal wereldwijd tot de verbeelding gaan spreken, dus daaraan meedoen is hartstikke goed voor je marketing."

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
584 stemmen