Zeeuwse vrachtwagenchauffeur kan met zijn vinger door de poort

Dankzij een biometrische scanner kunnen vrachtwagenchauffeurs direct een (haven)terminal oprijden. Zeeland wordt de landelijke proeftuin voor dit systeem.

Geen tijdrovende papierwinkel en geen file meer aan de poort, maar direct doorkarren. Dat is in één zin het idee achter het systeem FastXS. De chauffeur moet alleen zijn Cargocard - een soort betaalpas - meenemen en bij de ingang zijn vinger in een biometrisch scanapparaat leggen. Dat stelt aan de hand van het volume van de vinger vast of Thijs de Trucker ook echt Thijs is. Zo ja, dan gaat het hek open.

,,En nee, een losse vinger werkt niet, hij moet echt aan de chauffeur vastzitten'', knipoogt Erwin Salemink, business development manager bij de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls. In die functie is hij één van de drijvende krachten achter Zeeland Connect, het provinciale logistieke platform waarin ondernemers, overheid en onderwijs kennis en ervaring delen en ontwikkelen. 

FastXS is één van de nieuwe projecten van Zeeland Connect, dat precies een jaar bestaat. Vijftien bedrijven doen mee aan het 'snelkassa'-project. ,,Dat gaat van grote verladers als Kloosterboer  tot staalproducent Outokumpu, zetmeelproducent Cargill en een transportbedrijf als Kotra Logistics'', zegt Salemink. 

 En met reden, want de Cargocard in combinatie met 'de vinger' slaat veel vliegen in één klap. ,,Terminal- en transportbedrijven hebben minder papieren rompslomp. De identificatie aan de poort is betrouwbaar, wat ideaal is voor de beveiliging. Onbemande toegangen zijn in principe ook mogelijk.''

Lees woensdag in de PZC een achtergrondverhaal over Zeeland Connect. 

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
333 stemmen