Volledig scherm
De kampeerwagen waar Beatrix verbleef. © Esme Soesman

Zeeuwen kunnen bijtanken in de pipowagen waar prinses Beatrix verbleef (video)

WESTENSCHOUWEN - Prinses Beatrix moet er weleens rillend onder de provisorische buitendouche hebben gestaan. Zich in duizend bochten hebben gewrongen om het stapelbed te beklimmen in de kampeerwagen van barones Sophie Booy-Van Randwijck in Westenschouwen. Daar bracht de prinses, onder de schuilnaam Dientje Rozeknop, begin jaren vijftig een stuk of wat zomervakanties door.

Die ‘pipowagen’ staat er nog steeds, aan de rand van de duinen. De stichting Sophie, opgericht na het overlijden van de barones in 2009, wil van de kampeerwagen van de vroegere particulier secretaresse van koningin Wilhelmina een vakantieverblijf voor zieke mensen maken.

We staan te popelen om aan de slag te gaan, zegt voorzitter Marian van den Steenhoven van de Stichting Sophie. Om de plek voor zieke mensen en hun familie en/of verzorgenden geschikt te maken, wil de stichting een energieneutraal mantelzorghuisje bouwen op de plek waar de barones voorheen een opbergschuur had staan.

"Daar borg ze onder meer de buitendouche op in de winter.’’ De bouwtekeningen liggen klaar. Het geld is binnen. Het wachten is alleen nog op toestemming van de provincie omdat het terrein deels in Natura 2000-gebied ligt. ,,We hopen snel duidelijkheid te krijgen, want we willen heel graag beginnen. Dan kunnen we volgend voorjaar klaar zijn en kunnen mensen hier terecht.’’

Fruitgaardvereniging De Proeftuin tast voor deze nieuwe toekomst van de kampeerwagen aan de Kampweg diep in de buidel. Op voorwaarde dat er een soort gedenkteken bij de wagen komt te staan dat herinnert aan het bloeiende fruitgaardleven van weleer. ,,Er was een tijd dat hier net zoveel fruittelers waren als nu recreatie-ondernemers. Fruit bepaalde hier het landschap. Het was de vloerbedekking van de Westhoek’’, motiveren Hans Dalebout en Cor Kooman van De Proeftuin hun wens.

Prinses Beatrix was bruidsmeisje bij het huwelijk van barones Sophie van Randwijck met Thijs Booy in 1954. In 1953 logeerde ze voor het eerst in de kampeerwagen toen ze naar Zeeland werd gestuurd om de gevolgen van de Watersnoodramp met eigen ogen te zien

Lees het volledige verhaal in de PZC van zaterdag

Volledig scherm
De koninklijke familie © Esme Soesman

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (21%)
  • Oneens (79%)
434 stemmen