Zeeland loopt geen groot risico

Jeffrey Kutterink

Den Haag

Verrast is hij wel. Maar boos? Nee hoor, zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken. “Het kabinet had de bedoeling om Zeeland te helpen met de kerncentrale. Het heeft een heel redelijk bod gedaan. Maar als Zeeland die oplossing niet wil, even goede vrienden.”

Energiebedrijf Delta schrijft rode cijfers, omdat het de verliezen van de kerncentrale moet bijpassen. Het kabinet wilde de provincie en de Zeeuwse gemeenten helpen om netwerkbedrijf Enduris en de helft van waterbedrijf Evides te kopen. Zo zouden 200 Zeeuwse banen behouden blijven en met de opbrengst zou Delta de kerncentrale door de magere jaren kunnen helpen. Zeeland vond de oplossing te duur en sloeg die deze week af. Tot verrassing van minister Kamp, zegt hij vandaag in een interview met de PZC.

“Het netwerk- en het waterbedrijf zijn nutsbedrijven in de oude zin van het woord”, legt hij uit. “Ze bieden een constante inkomstenbron. Als gevolg van de lage rentestand en met de staatsgarantie is het mogelijk om tot een financiering voor dat nieuwe Zeeuwse nutsbedrijf te komen. We hebben Zeeland gevraagd wat ze kon bijdragen. Daar was overleg over gaande en ook over mogelijk."

Kamp stelt dat het voorstel van het kabinet een 'redelijk aanbod' was. "De stelling van Zeeland was dat als het netwerk- en waterbedrijf van Delta aan derden wordt verkocht, dat ten koste gaat van Zeeuwse banen. Met dit bod faciliteert het kabinet om die banen te behouden. Als Zeeland een andere afweging maakt respecteren we dat.”

Lees het hele interview in de PZC van zaterdag

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
332 stemmen