Volledig scherm
Dit is niet de vos die wordt beschreven in het artikel © StockExchange

Zeeland krijgt provinciale commissie voor aanpak overlast vossen

MIDDELBURG - Zeeland krijgt toch een provinciale vossenwerkgroep. Daarin gaan jagers, natuurbeschermingsorganisaties, landbouwers en grondeigenaren praten over de problemen die vossen veroorzaken en wat daaraan gedaan kan worden.

Dat zegt Liduin Paree van de Fauna Beheer Eenheid Zeeland (FBE). ,,In Zeeuws-Vlaanderen bestaat zo'n vossenplatform al langer en we willen dat nu uitbreiden tot een provinciaal overleg.'' In de eerste week van februari komt de oprichting van de vossenwerkgroep weer aan bod tijdens de bestuursvergadering van de FBE Zeeland.

Explosieve groei
Jagers klagen al geruime tijd over de volgens hen explosieve groei van het aantal vossen in Zeeland. De wildstand heeft flink te lijden onder de opmars van de vos, stellen jagers. Bovendien zijn investeringen in nieuwe (natte) natuurgebieden volgens hen 'weggegooid geld' als de vos kan doorgaan met het doden van weidevogels en grondbroeders.

Jacht
Jagers pleiten daarom voor het uitbreiden van de jachtmogelijkheden. Nu mogen ze weliswaar elke dag van het jaar op vossen jagen, maar alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Terwijl de vos juist actief wordt in de schemer en het donker. Jagers willen 's nachts op vossenjacht met behulp van een lichtbak.

De provincie kan daar toestemming voor geven, zegt Paree. Tot nu toe heeft het provinciebestuur dat geweigerd. ,,Afschot met hulp van kunstlicht, daar moet je goed over nadenken'', benadrukt zij. ,,Het is namelijk een verregaande maatregel die je goed moet onderbouwen. Anders verlies je bij de rechtszaak als er bezwaar tegen wordt aangetekend.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Ik fiets liever niet in het donker

Ik fiets liever niet in het donker

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1564 stemmen