Volledig scherm
Zee/Land/Zilt: eten boven de oesterputten van Yerseke

Zee/Land/Zilt: eten boven de oesterputten van Yerseke

Bij Zee/Land/Zilt eet je boven op de oesterputten van Yerseke en proef je alle zilte zaligheden uit de Oosterschelde. Ik vertoefde er een middag. En geloof me, dit wil je ook. Waarom? Ik vertel je er vandaag alles over.

YERSEKE

Voor ik ter zake kom start ik direct met een bekentenis. Deze Zeeuw bezocht nog niet eerder de oesterputten in Yerseke. Dit authentieke vissersdorp ligt aan de Oosterschelde. Ik reed er al eens langs, wilde er heus wel eens kijken en wist zeker van het bestaan. Blij dat ik dit eindelijk af kan vinken.

TWEE STERREN

Ik ging natuurlijk niet naar de oesterputten om er enkel te kijken, want wat heb je daar nou aan? Precies, helemaal niets. Er stond een lunch gepland bij Zee/Land/Zilt. Het nieuwe restaurant van Edwin Vinke, je weet wel chef-kok en eigenaar van het twee sterren restaurant De Kromme Watergang. Wat ook nog op mijn oneindige wensenlijstje staat, maar waar mijn portemonnee op dit moment nog iets anders overdenkt. Tot die tijd ben ik ook dolblij met het bezoekje aan dit resrautant waar alles uit de Oosterschelde centraal staat.

ZEEUWSE ZEEPROEVERIJ

Samen met chefkok Paul de Groot trakteert Edwin je op een Zeeuwse zeeproeverij. En geloof me, dit wil je. Heel graag zelfs. We rijden het dorp binnen, richting de oesterputten. Ik tuur uit het raam om te kijken of ik het restaurant al spot. Zo van een afstandje ziet het er veelbelovend uit en eenmaal binnen is het nog mooier dan we dachten. Overal zijn ramen, dus waar je ook zit, naar buiten kijken kan altijd. Het uitzicht is prachtig, want zeg nou zelf, je eet niet dagelijks met zicht op de oesterputten.

EERSTE RANGSHOEKJE

Het interieur van Zee/Land/Zilt is fris en licht. Knisperend witte muren met daaraan prachtige foto’s van, hoe kan het ook anders, oesters. Tafels met een blad, wat iets weg heeft van zink, daaraan witte designstoelen en witte banken met huiselijke kussen. Wat goed allemaal enorm goed matcht met de grijze gietvloer. De eye chatcher is de bar in de vorm van een reusachtige witte oester. Ons tafeltje is helemaal achterin de hoek. Geen verdomhoekje, maar een eersteranghoekje. Vinden wij dan. Het is dat vriendinnetje An en ik oneindige gesprekstof hebben, maar als je een momentje niets te zeggen hebt, tuur je hier gewoon naar buiten.

BAKKELEIEN

Het weer liet het die dag niet toe om buiten te zitten, natuurlijk fantaseren we daar wel over want met een zonnetje en hogere temperaturen lijkt het terras ons een perfecte plek voor een uitgebreide borrel met fruits de mer. We bekijken de menukaart en bakkeleien over wat we bestellen. Gaan we voor een drie gangenmenu, de fruits de mer of voor Oosterscheldekreeft? Dat laatste moet eigenlijk wel, want het seizoen duurt altijd maar zo kort. Met wat advies van de leuke jongedame die ons bedient, kiezen we een plateau fruits de mer en Oosterscheldekreeft. Beide om te delen. Erbij drinken we eerst een glas cava. Bij de schelpjes gaan we voor een Riesling Grand Cru uit 2010. De meeste Rieslings die ik tot nu toe proefde waren tintelend en fris. Deze is verrassend en vol van smaak.

LEKKERSTE FRUITS DE MER OOIT

Ik denk, of nee dat weet ik zeker, dat ik bij zee/land/zilt de lekkerste fruits de mer ooit at. Elk schelpje had zijn eigen bereiding. Zonder poespas, want eerlijk is eerlijk, al die Zeeuwse zilte zaligheden hebben dat helemaal niet nodig. Een klein exotisch pepertje hier en daar is alles. Oesters, kokkels, palourdes, mosselen, scheermessen, kreukels, wulken, krabscharen, garnalen en prairieschelpen. Loopt het water je al in de mond? Bij mij wel, terwijl ik dit type. De zelfgemaakte sausjes die we erbij krijgen, zijn niet per se nodig, maar wel heel lekker. In totaal peuteren, pielen en peuzelen we ruim twee uur, maar dan is ook echt alles op.

DE PERFECTE COMBINATIE

Daarna komt het volgende klapstuk. De Oosterscheldekreeft, allebei een halve. Ja, jeetje, wat moet ik hier nu toch over zegge. Ik val een beetje in herhaling, maar ook dit wat echt verrukkelijk. We kozen de gegrilde kreeft, geserveerd met beurre blanc, aardappeltjes en een eenvoudige salade. De perfecte combinatie. Ook dit gaat weer allemaal op.

BOTERKOEK

Om ervoor te zorgen dat we niet knappen, laten we de toetjes voor wat het is en bestellen cappuccino. Wat mij betreft de perfecte afsluiter van deze lunch. Het stukje zelfgebakken boterkoek stop ik wel in mijn mond. Vol is vol, maar toch niet helemaal.

KNEUTERIG

Na al die uren tafelen wandelen we nog even over de oesterputten. We zijn er de enige. Oude pakhuisjes die scheef staan, verweerde deuren, waar de verf van afbladderd. Verroeste kooien, grote balen met touw, netten en een verdwaalde heftruck waarvan ik me afvraag of hij het nog doet. Het heeft iets kneuterigs en dan in de positieve zin. Alsof we terug de tijd in gaan.

Wat een heerlijke middag. Je begrijpt vast wel dat ik zee/land/zilt een dikke aanrader vindt. Trek er een lange middag of avond voor uit en geniet van al het moois dat de Oosterschelde je biedt.

ZEE/LAND/ZILT Havendijk 21
4401 NS Yerseke
www.zee-land-zilt.nl

Ben jij al bij zee/land/zilt in Yerseke geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag#LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1261 stemmen