Winkels moeten samen optrekken

Een vaste koopzondag gaat er niet komen in Terneuzen. Volgens wethouder Jack Begijn is dat voornemen doodgebloed vanwege gebrek aan draagvlak onder de winkeliers. Over hoe Terneuzen dan wél weer een gezonde winkelstad kan worden, werd gisterochtend gefilosofeerd tijdens een safari door de binnenstad.

Guido van der Heijden
Terneuzen

Een groep van zo'n veertig ondernemers werd langs een aantal zaken gevoerd die volgens retaildeskundige Anna Hutten van InRetail net wat anders dan 'gewoon' zijn. 'Een pareltje', noemde Hutten 'Captain's Cabin'. De winkel met modelschepen en nautisch antiek was de eerste halte aan de Noordstraat. "Als deze zaak online te vinden zou zijn, zou het een echte trekker kunnen worden. Ik weet zeker dat je hiermee echte specialisten naar Terneuzen trekt. En daar begint het mee, met passanten trekken", doceerde Hutten.

Terneuzen heeft brancheorganisatie InRetail in de arm genomen om de stad als winkelstad onder de loep te nemen. In een schouw van InRetail scoorde de stad een nette 7,4. Tijdens de safari werd ondernemers geleerd wat ze nog beter zouden kunnen doen en ze kregen tips van collega-ondernemers. 

"Ik vind het leuk om van alles voor de kinderen te organiseren. Het zou mooi zijn als iedereen daar aan zou meedoen", hield Frederike van Battum van Studio Blique aan de Noordstraat haar collega's voor. "Wie heeft er een cadeauzak in de etalage? Wie deelt er pepernoten uit? Meedoen aan Speelstad levert de ondernemer misschien niet direct iets op, maar het draagt wel bij aan een positieve vibe in de stad. En dat kunnen we in Terneuzen goed gebruiken. We moeten uitstralen dat we trots zijn op Terneuzen."

"Op zondagen wordt er meer verkocht dan op andere dagen", stelde Hutten van InRetail. Wethouder Begijn heeft zich er hard voor gemaakt, maar moet concluderen dat het er te weinig zaken de deuren op zondag opendoen. Voor een langere openingstijd op zaterdag waren er wel veel winkeliers te porren. Begijn reageerde welwillend, maar waarschuwde: "Het moet dan wel gezamenlijk gebeuren, anders heeft het geen nut."

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (44%)
  • Oneens (56%)
547 stemmen