Wijkleerbedrijf Goes is nu niet meer verstopt

GOES Het gebak is gegeten, de wethouder heeft gesproken en de ballonnen zijn losgelaten. Het Wijkleerbedrijf Wel-Zo Actief in Goes is nu officieel geopend.

,,We hebben een heel fijne tijd gehad bij Emergis, maar het werd er toch echt te klein", vertelt Annemieke Linke van Wel-Zo Actief. Het bedrijf is onderdeel van Scalda en startte vorig jaar september in een bovenkamertje bij Emergis. ,,We begonnen met drie leerlingen, maar in februari hadden we er al 23. We groeiden uit ons jasje."

Sinds september van dit jaar is het Wijkleerbedrijf gevestigd in het pand van Wijkbedrijf Goes. Twee namen die erg op elkaar lijken, maar toch heel andere dingen doen. Het Wijkbedrijf is er om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dichter bij werk te brengen. Het Wijkleerbedrijf probeert Scalda-leerlingen van de afdelingen zorg en welzijn een stageplaats te bieden.

Bram Hoogerwerf is één van die studenten. ,,Ik zit in het laatste jaar van mijn opleiding en loop dit jaar drie dagen per week stage. Daarvoor kom ik bij verschillende instellingen." De laatstejaars roemt de veelzijdigheid van de stages. ,,Ik leer zo mooi alle doelgroepen van mijn opleiding  kennen. Ik kom bij 't Gors, bij Ter Weel en bij Emergis." 

Volgens Hoogerwerf valt zijn opleiding te verdelen in drie doelgroepen: GGZ (psychiatrie), ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Zijn voorkeur? ,,Toch wel de GGZ. Dat is een heel uitdagende sector met veel mogelijkheden. Nu doe ik bijvoorbeeld het begeleid wonen van Emergis. Daar help je echt mee aan het verhogen van de eigenwaarde van cliënten. Je gaat bijvoorbeeld eens ergens wat met ze drinken of je neemt ze mee naar de stad. Dat is hartstikke leuk om te doen."

Het nieuwe onderkomen aan de Beukenstraat bevalt Hoogerwerf ook prima. ,,We gebruiken de ruimte om vooraf op te starten. Dan komen we hier samen met onze begeleiders om te bespreken wat we gaan doen en waar onze kansen liggen. En achteraf evalueren we hier alles."

Dus als leerbedrijf lijkt alles goed te functioneren. Op dit moment staat de teller alweer op dertien leerlingen die vooral stage lopen bij instellingen. Maar hoe zit het met het element 'wijk' uit de naam Wijkleerbedrijf? ,,Iets meer mensen uit de wijk zou nog wel mogen", zegt Annemieke Linke. Zij is één van de begeleidsters en ziet dat de drempel voor buurtbewoners nog wat hoog ligt. ,,In het vorige gebouw zaten we wat weggestopt. Met dit nieuwe onderkomen zijn we ook beter zichtbaar. Dat gaat ons vast helpen."

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
446 stemmen