Wie is de man achter de Veerse Meer-petitie?

WISSENKERKE - Ruim vijfduizend mensen ondertekenden de online petitie tegen de bouw van een schiereiland in het Veerse Meer. Initiatiefnemer Jan Kollaart overhandigde de petitie donderdag aan burgemeester Marcel Delhez van Noord-Beveland. Maar wie is die Jan Kollaart nu eigenlijk?

Jan Kollaart dacht het wat rustiger aan te kunnen doen nu hij gepensioneerd is, maar de laatste weken heeft hij een propvolle agenda. Zichtbaar zijn op sociale media, raadsfracties aanschrijven, inspreken bij de raadsvergadering…

Op alle mogelijke manieren probeert de 67-jarige Goesenaar mensen te mobiliseren om zijn petitie ‘Geen bebouwde eilanden in het Veerse Meer - nu en in de toekomst’ te ondersteunen. En dat allemaal in de hoop dat de gemeenteraad van Noord-Beveland donderdag niet instemt met het voorstel dat een schiereiland met hotel, restaurant, villa’s en appartementen in het Veerse Meer mogelijk maakt.

Kollaart is fervent natuurliefhebber en heeft geen goed woord over voor kustbebouwing, of dat nu een schiereiland in het Veerse Meer betreft of een vakantiepark in het Vlissingse Nollebos. “De kust is van iedereen, maar de publieke ruimte wordt met al die private ‘eilandjes’ steeds kleiner. Voor het plezier van een kleine groep mensen moeten heel veel anderen wijken.”

Kollaart omschrijft de nieuwste plannen van ondernemer Marco Doeleman van De Zeeuwse Lagune als ‘de druppel die de emmer deed overlopen’. Een emotie die hij bij meer mensen signaleerde en daarom begon hij de petitie. Dat hij niet in Noord-Beveland woont maar in Goes, vindt de pensionado van ondergeschikt belang. “Wie het protest begint, is niet zo relevant, het gaat erom dat iemand een stem geeft aan het gevoel van onrecht dat mensen ervaren.”

Met het overhandigen van de petitie is het protest nog niet ten einde. “Mensen kunnen nog tot eind januari tekenen, maar ik wilde de tegenstemmen graag aanbieden vóór het besluit valt.”

LINK NAAR DE PETITIE: https://petities.nl/petitions/geen-bebouwde-eilanden-in-het-veerse-meer-nu-en-in-de-toekomst?locale=nl
FOTO-OPTIE: JAN KOLLAART BIJ HET VEERSE MEER (MARCELLE DAVIDSE)

Poll

De Deltaweg moet zo snel mogelijk verbreed worden

De Deltaweg moet zo snel mogelijk verbreed worden

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1656 stemmen