Wegvallen grens levert Zeeland 3000 banen op

VLISSINGEN Als er geen landsgrenzen waren, zou de werkgelegenheid in Zeeland fors kunnen groeien. In Zeeuws-Vlaanderen levert dat in het ideale geval 1600 extra banen op, in de rest van Zeeland nog eens 1400.

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB), dat op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderzocht wat het zou betekenen voor de regionale arbeidsmarkt als de grens niet zou bestaan.

Grensregio's hebben nu te maken met hogere werkloosheid, minder arbeidsparticipatie en lagere lonen dan de rest van het land. Volgens het CPB komt dat doordat deze gebieden minder kunnen profiteren van economische activiteiten in de omliggende regio's.

De grens blijkt daarin een barrière te zijn. Ook cultuur- en organisatorische verschillen spelen een rol. Een voordeel is weer dat de grens ook beschermt tegen concurrentie van buitenlandse werknemers en bedrijven. De voordelen wegens echter niet op tegen de nadelen, aldus het CPB.

Als alle obstakels zouden worden weggenomen levert dat landelijk tussen de 7000 en 42.000 banen op, volgens de berekeningen van het CPB. Ook de bruto lonen zouden licht stijgen.

De winst zit vooral in de gebieden die grenzen aan Duitsland, maar ook de Belgische grensregio kunnen duidelijk profiteren. In Zeeuws-Vlaanderen zou de werkgelegenheid in het uiterste geval met 1600 kunnen toenemen. Het CPB noemt Zeeuws-Vlaanderen samen met Zuid-Limburg 'potentiële (relatieve) winnaars'. 

Poll

Ik voel me meer Zeeuw dan Nederlander

Ik voel me meer Zeeuw dan Nederlander

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
458 stemmen