Volledig scherm
Aalscholvers © Boswachter Karel Leeftink

Waterraaf en zomergeur

Donderdagochtend vroeg al met journaliste Valeska Nastaly voor een PZC-artikel in de rubriek Wildlife in Zeeland op stap. De aalscholver stond op het menu en wat is een mooiere plek om aalscholvers te zien dan in Slikkebosch, de eendenkooi?

Niet, dat er nog veel rond hangen – alle jongen zijn inmiddels uitgevlogen en zwerven elders rond -, maar die er waren, zaten wel erg ontspannen te genieten van de eerste ochtendzon.

Het rook er trouwens ook naar aalscholver, een weinig subtiele mestgeur hing over de kooiplas. Geen wonder, tot aan vorige week zaten hier een dikke tweehonderd aalscholvers – dit jaar geboren jong en oud – , die ter plekke hun behoefte deden. Die jarenlange overbemesting wordt heel wat bomen uiteindelijk te veel, ze sterven af en worden daardoor op den duur ongeschikt als nestboom.

In de loop van de jaren is de kolonie dan ook wat opgeschoven en zijn “verse” bomen in gebruik genomen. Door het geringe aanbod aan geschikte bomen zijn de aantallen aalscholvers hier de laatste jaren nauwelijks meer gegroeid. Er lijkt een evenwicht bereikt. Mogelijk ook, dat de komst van de vos in de kolonie voor onrust – en daarmee een wat minder broedresultaat? – zorgt.

Daarnaast schuimen er altijd wel twee of drie reigers rond, die stiekem en steels zitten te wachten of er een eitje of een nestjong te verschalken valt. Ook die kunnen nu trouwens inpakken en wegwezen, want het seizoen is voorbij.

Nog een maand of zeven wachten – zo tegen eind februari – kunnen we de eerste “waterraven” weer verwachten. Tot zolang is de plek het domein van de op de plas recreërende eenden en dat past prima bij een eendenkooi, toch?

Kijk ook op: boswachtersaanzee.wordpress.com

poll

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

  • Eens (35%)
  • Oneens (65%)
869 stemmen