Volledig scherm
Jacques Vriens maakt korte metten met verwend gedrag in De Kindertemmer.

Wat doe je met verwende kinderen?

VLISSINGEN - Schoolmeesters zijn vaak vertellers. Zo ook Jacques Vriens. Begonnen als onderwijzer, heeft hij nu al bijna 100 boeken op zijn naam staan. Plus een aantal toneelstukken, waarin hij zelf fte zien is, zoals De Kindertemmer.

Het zat er al jong in. Vooral het toneelspelen. Maar omdat niet iedereen zich braaf aan zijn rol hield, begon Jacques Vriens als jongetje van 8 voor alle duidelijkheid zijn teksten op te schrijven. En ontdekte toen hoe fijn dat kon zijn, schrijven.Hij wilde wel naar de toneelschool, maar toch werd het de 'kweekschool', het ouderwetse woord voor de pabo. Bijna vijfentwintig jaar is hij met héél veel plezier schoolmeester geweest. (Zelf zegt hij, dat hij wel een beetje lijkt op knotsgekke 'meester Jaap' uit zijn 6 meester Jaap-boeken.) Al snel kwam daar het schrijven bij. Zijn eersteling uit 1976 werd meteen een klassieker: Die rotschool met die fijne klas.Wat is er sindsdien veel gebeurd. Met als hoogtepunt misschien het boek Achtste groepers huilen niet uit 1999. Het aangrijpende verhaal over Akkie, het stoerste meisje van de klas, die leukemie krijgt en tenslotte de strijd verliest, won in 2000 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Later werd het met knallend succes eerst een musical en toen een film.Iedereen snapt natuurlijk wel dat die stoere titel niet serieus bedoeld is. Want de boeken van Jacques Vriens zijn meestal wel vrolijk van toon, maar hij gaat de emotioneel geladen onderwerpen waarmee kinderen op de basisschool te maken kunnen krijgen, niet uit de weg. Echtscheiding, racisme, pesten, een ernstige ziekte of kindermishandeling, het zit allemaal wel ergens in een verhaal.Het jongste boek van Jacques Vriens heet De Kindertemmer. Het kaart een nog zelden aangeboord, maar wel heel actueel thema aan. Wat moet je doen met kinderen die zo verwend zijn, dat er geen land meer mee te bezeilen is? Opnieuw een kwestie waar veel over te lachen valt, maar die ook wel een serieus probleem vormt.Er zijn in Nederland naar schatting 100.000 verwende kinderen. En die zijn er niet omdat we het zo goed hebben. Die zijn er omdat kinderen hebben voor veel ouders een soort 'project' geworden is, dat niet mag mislukken. Dus moeten kinderen beloond worden, met veel bevestiging en complimentjes. Vreemd genoeg is dat niet altijd zo goed voor hun zelfbeeld: meer dan de helft van de verwende kinderen heeft een zeer laag zelfbeeld. Volgens Japans onderzoek heeft verwennen zelfs gevolgen voor de hersenen.

Droom De Kindertemmer raakt dus een gevoelige snaar, maar heeft wel een vrolijke insteek. In het verhaal begon het zo mooi. Kees en Jannie zien een rimpelloos vader-en-moeder-leventje al helemaal voor zich. Ze zijn dan ook supergelukkig met de geboorte van een prachtige tweeling: Quinten en Annabel. Een droom wordt werkelijkheid. Ze genieten dag na dag van hun eigen prins en prinses. Maar dat duurt niet eeuwig!Doordat Jannie en Kees hun kinderen zo vreselijk verwennen, worden het twee lastige, brutale en veeleisende kinderen met een neus voor Kattenkwaad (met hoofdletter). Op een dag heeft vader Kees er genoeg van en besluit hij hulp te zoeken. Maar zo simpel gaat dat niet. Het Bureau Ontzettende Lastige Kinderen stuurt een potige mevrouw, maar dat maakt weinig indruk en zorgt voor veel oproer. Ten einde raad vindt hij een merkwaardig mannetje dat zich uitgeeft voor 'kindertemmer'. De rest blijft nog even geheim...Al vanaf het begin was De Kindertemmer een muzikaal verhaal. Het idee voor het verhaal rijpte toen dePhilharmonie Zuidnederland aan Jacques Vriens vroeg om een 'moderne' Peter en de Wolf te schrijven. Een paar jaar geleden vertelde hij het kindertemmer-verhaal in wording een paar keer samen met het orkest. Toen ontstond het plan om van De Kindertemmer ongeveer gelijktijdig een boek én een echte theatervoorstelling te maken. Met veel muziek.Naast Jacques Vriens staat er in De Kindertemmer dus nog iemand op toneel: Fredrike de Winter. Zij is een veelzijdig muzikante, speelt marimba, vibrafoon, trommel, accordeon en piano. En tegenwoordig ook nog 'bodypercussie'. Ze heeft al vaker met Jacques Vriens gewerkt en blijkt nu in De Kindertemmer ook een enthousiast actrice.Een kinderboekenambassadeur in de Kinderboekenweek aan het werk zien in zo'n wervelende familievoorstelling is wel een hele mooie kans. De Kindertemmer, familievoorstelling, CCXL, Vlissingen, zaterdag 15 oktober, 13.30 uur.

poll

Burgemeester Bergmann pakt motorclubs te hard aan

Burgemeester Bergmann pakt motorclubs te hard aan

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1766 stemmen