Volledig scherm
Ward als twintiger in zijn ceremonieel tenue van het KNIL.

Ward stierf voor volk en vaderland

KOEWACHT - Willy Verschraegen (70) heeft zijn ‘sergeant nonkel Ward’ nooit gekend, maar de dood van de avontuurlijkste telg van de Koewachtse boerenfamilie wordt jaarlijks in het hele dorp herdacht.

Willy Verschraegen (70) kan tot in detail vertellen over de levenswandel van Eduardus, de avontuurlijkste telg van zijn Koewachtse familie. Desondanks heeft hij hem nooit gekend. „Mijn verhaal is zodoende een respectvol aandenken.” Vergeelde brieven die Ward vanuit Nederlands-Indië schreef aan het thuisfront, post van het informatiebureau van het Nederlandsche Roode Kruisch en het postuum uitgereikte Oorlogsherinneringskruis vertellen het verhaal van een spannend overzees leven, dat helaas voor Ward en zijn familie tragisch eindigde. Hoewel kort, leefde Ward zijn droom; hij keek verder dan zijn eigen dorpje, had aanzien, diende zijn vaderland. Elk jaar, tijdens de Dodenherdenking in Koewacht, wordt hij herdacht. Door zijn familie en vele anderen.

Ward was ‘anders’ dan zijn vier broers en zuster op de boerderij in het Koewachtse gehucht Nieuwe Molen. Hij was eigenwijs, ijdel, muzikaal. Hij speelde mondharmonica en in een schoolschrift noteerde hij de liedjes die hij zong en speelde. Na de lagere school begon hij zoals zovelen in die tijd als boerenknecht, maar dat had hij allemaal al snel gezien. Ward wilde een ander leven. Verschraegen: „Mijn oom was ambitieus. Ver van huis, daar lagen zijn kansen.” En zo nam Ward in 1937, hij was toen 23 jaar, afscheid van zijn familie en meldde zich als vrijwilliger bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Elk jaar op 4 mei wordt Ward, samen met de andere Koewachtse oorlogsslachtoffers, herdacht. Verschraegen: „Zodat hij meer is dan slechts een naam op een plaquette.”

Lees het hele verhaal in de krant van zaterdag.

poll

Ik vind het niet erg om in de file te staan

Ik vind het niet erg om in de file te staan

  • Eens (19%)
  • Oneens (81%)
382 stemmen