Vrijen en fikkie stoken in bunker

BURGH-HAAMSTEDE - Ze zijn na de oorlog in gebruik genomen als fietsenstalling en wijnkelder of deden spontaan dienst als vrijplek voor geliefden en als hangplek voor de jeugd. Bunkers zijn veel meer dan hun militaire geschiedenis alleen. Die hedendaagse invalshoek moet in de vleugelbunker in het Slotbos in Burgh-Haamstede tot uiting komen.

De Ondernemersvereniging van Burgh-Haamstede maakt zich sterk voor openstelling van de vleugelbunker, ook wel -vanwege de walvisstaartachtige vorm- walvisbunker genoemd. De bunkers in Slotbos en Zeepeduinen horen bij de geschiedenis van het dorp, schetsen bestuursleden Jaap Landegent en Ellie Provoost. ,,Dat willen we graag toegankelijk maken.’’ Jeroen Rijpsma en Arthur van Beveren, beiden lid van de stichting Bunkerbehoud Zeeland, denken op uitnodiging met de ondernemers mee. De twee bunkerspecialisten zijn al in heel wat opengestelde bunkers geweest. Vaak volgepropt met bodemvondsten en in militaire kledij gehesen etalagepoppen. ,,Veel van hetzelfde, ik vond dat wat saai worden. Wij willen met deze bunker ook een ander verhaal laten zien. Niet alleen het verhaal van de oorlog’’, omschrijft Rijpsma de visie die hij met Van Beveren voor de ondernemersvereniging op papier zette.

,,Na de oorlog werden die dingen in Nederland massaal hergebruikt. Als fietsenstalling of wijnkelder. Er is er zelfs één omgebouwd tot sauna. En in Zeeland werden ze massaal gesloopt vanwege de Deltawet. Dat is óók een stuk historie die gekoppeld is aan bunkers’’, zet Rijpsma in grote lijnen de na-oorlogse geschiedenis uiteen. Invalshoeken te over om de bunkers eens vanuit een heel andere kant te belichten. ,,Wat dacht je van jeugd? Bunkers trekken van oudsher bunkerjeugd aan, om fikkie te stoken en om te spelen. De verhalen van toeristen, maar ook van Zeeuwen die hun meisje meenamen naar de bunker. Dat is natuurlijk prachtig allemaal.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Nachtwerk hoort bij een moderne maatschappij

Nachtwerk hoort bij een moderne maatschappij

  • Eens (64%)
  • Oneens (36%)
418 stemmen