Volledig scherm
Bij Pigny de rivier de Marne oversteken blijkt niet mogelijk. Peter moet daarom kilometers om rijden.

Vreemde gasten, die kleiduivenschieters

Ik ben inmiddels een flink eind Frankrijk in en schrijf dit stuk in mijn hotel in Vitry-le-Francois.Vanmorgen vertrok ik weer eens een forse onweersbui, maar dat veranderde snel. Na een uurtje reed ik in de volle zon door een licht glooiend landschap tussen enorme velden klaprozen, zo ver het oog reikt. Wat een verademing, na al die regen! Die maakte mijn route ook een stuk langer, want door de overstromingen moest ik nogal eens omrijden. Soms mócht ik er wel door, maar koos ik zelf maar voor een andere route. Want een weg die blank staat, daar kan mijn scootmobiel zo slecht tegen…

Ook de opstartproblemen met mijn internetverbindingen en telefoon zijn voorbij. Dat van die telefoon was wel een beetje mijn eigen schuld. Ik liet het ding vallen, en toen deed-ie het niet meer. Pas in de volgende grote stad, in dit geval Reims, kon ik een nieuwe kopen. Daardoor is nu ook meteen een groot deel van mijn ‘potje onvoorziene kosten’ foetsie. Geen foto’s daardoor van Lydia, die ik ontmoette aan een tafeltje in een café. Voor mijn culinaire reisverslag vroeg ik haar naar haar favoriete gerechten. Ze vertelde over ‘Ficelle Picarde’ en ‘Tarte de Marouilles’, en sloot af met ‘le Pave Laonois’. Wat dat is, leest u later in mijn boek.

Grote Oorlog

Ook geen foto’s van de vele Engelse ouderen die in het gebied tussen de Somme en de Marne, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog enorm werd gevochten, naar de graven van hun grootvaders komen kijken. De ‘Grote Oorlog’ vond precies honderd jaar geleden plaats, en dat maakt blijkbaar iets extra’s los. Een deel van de Engelsen die ik tegenkwam had trouwens een heel andere reden om deze regio te bezoeken: ze kwamen naar het vierdaagse wereldkampioenschap kleiduivenschieten. Meer dan zevenhonderd deelnemers heeft dat toernooi, uit heel Europa, maar ook Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Ik ontmoette de Britse deelnemers Angus uit Sussex en Jef uit Londen.

Vriendelijke mannen hoor, maar wel aparte lui. Maar ach, dat zullen ze van mij ook wel gedacht hebben…

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1291 stemmen