Vlissingse politici verzinnen ‘leuk voor weinig’

Vlissingen

Geldgebrek maakt creatief. Vooral bij de vrouwen in de Vlissingse politiek. Dat bleek bij de algemene beschouwingen over de begroting. Vier fracties, alle door vrouwen geleid, kwamen met vijf voorstellen onder het motto ‘leuk voor weinig’.

De beschouwingen zijn de jaarlijkse gelegenheid voor de partijen om hun wensen voor het voetlicht te brengen. Maar er is in Vlissingen weinig te wensen. Klem in het financiële harnas van artikel 12 vinden de meeste gemeentebestuurders de vooruitzichten maar ‘flets en saai’, zoals coalitiepartij PSR opmerkte. 

D66 behaalde succes. Hun regenboogzebrapad, als signaal van sociale verdraagzaamheid, kan zonder veel kosten de straat op. Hebben we meteen een remedie tegen 'flets en saai', stelde fractievoorzitter Dina Verbrugge. Enkel de SGP is tegen, die staat de seksuele diversiteit immers niet voor. De flexwerkplekken in de bibliotheek aan de Spuistraat vond het gemeentebestuur ook aardig. Mits er behoefte aan is, het de verkoop van het gebouw niet hindert en iemand anders het regelt.

Ank Muller (CDA) voelt, peinzend over de verkiezing van Trump, de Tweede Kamerverkiezing dit voorjaar en de gemeenteraadsverkiezing in 2018, de noodzaak de burger wakker te schudden want ‘onze democratie is op sterven na dood’. Laat de klok op het Scheldeplein aftellen naar maart 2018, vroeg zij. Nog 490 dagen.

Lilian Janse (SGP), bezorgd dat de mariniers Vlissingen links laten liggen door de hoge ozb en de ‘tamme’ Zeeuwse lobby, vroeg het college een ‘gelikt boekje’te maken over de stad aan zee met alle beschikbare huizen, voorzieningen en lokale en nabije geneugten. Die lobby is heus niet zo tam, suste het college. En we hebben nog even tijd. Tot 2021.

Els Verhage (Groenlinks) stelde voor de Vlissingers te vragen een vierkante meter tegels uit de tuin te halen en een boom te planten. ,,Dan hebben we er met geringe inspanning zo twee hectaren bos bij”, rekende ze voor. Daar kan de afdeling voorlichting wellicht iets mee, knikte het college.

Symboolpolitiek? Vooral voor de emotie? Ja, maar wat is er mis met motivatie en het zichtbaar maken van hoop, reageert Dina Verbrugge op kritiek die op de voorstellen kwam. ,,Natuurlijk moeten er grote dingen gebeuren in Vlissingen. Die dingen gaan heel traag, omdat er veel belangen en partijen meespelen. Maar laten we elkaar niet alleen maar de put in praten. Iets kleins, zoals die flexwerkplekken, kan een extra stimulans zijn voor de levendigheid in het gebied Oude Markt en Sint Jacobsstraat, waar ondernemers al zoveel aan het proberen zijn. Dat moet je niet terzijde schuiven." 

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
314 stemmen