Vlaamse cabaretier ontregelt publiek in Ritthem met 'dierlijke' raamvertelling

RITTHEMDe Vlaamse cabaretier Pieter Verelst trad twee avonden op in huiskamertheater De Verwachting in Ritthem bij wijze van try-out voor de halve finale van  het Cameretten Festival in Rotterdam donderdag. 

Winnen is niet noodzakelijk, maar de finale van het Cameretten Festival zou Verelst graag halen. Want als hij de eindstrijd haalt, mag hij met twee andere finalisten op tournee langs veertig Nederlandse theaters. ,,En dat zou natuurlijk fantastisch zijn."

Om zijn droom te verwezenlijken, gaat Verelst geen zee te hoog. Hij speelde maandag en dinsdag twee keer voor een volle Verwachting (dik tachtig man per keer). Het publiek mocht gratis naar binnen, maar 'de mensen moesten wel komen', stelt Verelst. En ze dienden een tegenprestatie te leveren. Want Verelst wilde commentaar horen; lof graag, maar zeker ook kritiek. 

Verelst (26) beschouwde de kritiek niet als gezeur of gezanik, maar als materiaal om zijn voorstelling te verbeteren.  Hij woont weer op zijn geboortegrond in Aarschot. Maar hij volgde de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht en wil niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Nederland aan de weg timmeren.  Soms als (stem)acteur of aankomend filmster, maar graag ook als cabaretier. 

Verelst (26) won twee jaar terug het Groninger Studentencabaret Festival. Van die prijs ging hij niet naast zijn schoenen lopen. Integendeel, hij trok bij jurylid Peter de Neef aan de bel of hij niet een try-out kon regelen voor Cameretten. Hij speelt een deel uit de voorstelling Mijn broer en ik, waaraan hij al tijden werkt en die in de loop van volgend jaar tot een avondvullende solovoorstelling moet uitgroeien. Hij is niet bang om in het diepe te springen, maar wilde wel graag horen of hij kopje onder gaat of al een aardig eindje de goede richting op zwemt met zijn met een mol, een walvis, een goudvis, een varken, twee cavia's en een poedel aangeklede show.

William en Peter uit Zierikzee hadden in de pauze wat moeite met de voor hen niet altijd even goed te volgen humor. Maar ze hadden zich 'niet verveeld', zoals een bezoekster  na afloop liet weten. En het duo weersprak de complimenteuze dame  ook niet toen ze stelde 'iets subtiel moois' te hebben gezien. En hoewel er wat tegenwerpingen waren, protesteerde niemand toen dezelfde dame daaraan toevoegde: ,,Ik hoop dat je gewoon wint."

foto-onderschrift

Uiterst expressief geeft Pieter Verhelst gezicht  aan onder meer een boer, een puisterige - al dan niet ingebeelde - broer, een mol en een walvis. Dirk-Jan Gjeltema

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Nachtwerk hoort bij een moderne maatschappij

Nachtwerk hoort bij een moderne maatschappij

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
147 stemmen