Vier het Leven regelt uitje van deur tot deur

Marcel Modde

ZIERIKZEE Vier het Leven slaat zijn vleugels uit naar Schouwen-Duiveland. De landelijke organisatie verzorgt voor 65-plussers een compleet cultureel avondje uit in de regio, inclusief vervoer van deur tot deur.

Het initiatief beoogt ouderen uit hun isolement te halen en in contact te brengen met leeftijdsgenoten. Jaarlijks kan worden gekozen uit een breed programma-aanbod van (film)theaters en musea in de directe omgeving. Vier het Leven bestelt de gewenste kaartjes en regelt het vervoer naar de locatie en weer terug naar huis, vertelt coördinator Jolanda Eversdijk. Dat vervoer gebeurt met de auto van vrijwilligers, die daarvoor een vrijkaartje in ruil krijgen.

De organisatie maakte in 2013 op Walcheren z'n opwachting in Zeeland en breidde als snel uit naar de Bevelanden en Zeeuws-Vlaanderen. Inmiddels boekt Vier het Leven hier jaarlijks zo'n zeshonderd uitjes. Eversdijk is in gesprek met Theaters aan Zee om ook de kleine podia in Zierikzee en Renesse aan dat pakket toe te voegen. In februari en april wordt de proef op de som genomen met gasten uit Goes. ,,Ik ken de locaties al wel een beetje", zegt Eversdijk. ,,Maar waar het om gaat, is dat de gasten het ook leuk vinden."

Slaat het uitstapje aan, dan wil Eversdijk in het najaar van 2017  van start gaan met een compleet programma voor Schouwen-Duiveland. Daarvoor zijn voordien nog wel tien vrijwilligers nodig. ,,De enige voorwaarde die wij stellen, is dat de chauffeurs een vierdeursauto hebben, zodat drie gasten kunnen meerijden. Vaak zijn de vrijwilligers ook vrij eenzaam en is het een win-win-situatie. We proberen verbindingen te maken."

Eversdijk maakt zelf drie keer per jaar een selectie van het cultuuraanbod in de regio. ,,Bijna elke week is er wel iets in de aanbieding. De stichting is elf jaar geleden begonnen als een lokaal initiatief met zestig uitjes. Nu zijn we in elke provincie actief en verzorgen we zo'n twintigduizend uitstapjes per jaar met zo'n zestienhonderd vrijwilligers." Ouderen die van deze service gebruik willen maken, betalen gewoon het reguliere toegangskaartje en twee consumpties, plus een toeslag van 7,50 euro voor het vervoer.

Hoe groot de behoefte van deelname op Schouwen-Duiveland is, blijft voor Eversdijk nog even aftasten. ,,Maar dat die er is, staat wel vast. We hebben al veel vraag gekregen van kinderen met name, die elders wonen. Elke keer als hun ouders ergens naar toe willen, moet zij nu mee gaan."

Aanmelden en meer informatie: www.4hetleven.nl of bel met 06-40727707.

QUOTE: We zijn nu in elke provincie actief en verzorgen zo'n twintigduizend uitstapjes per jaar. Jolanda Eversdijk, coördinator Zeeland

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (18%)
  • Oneens (82%)
210 stemmen