Verkeersprotest Kloetingenaar in kiem gesmoord

Luc Oggel

KLOETINGE Witheet was en is hij, Danker-Jan Oreel uit Kloetinge. De bewoner van de Oostmolenweg moest deze week constateren dat zijn spiegel van zijn auto was gereden. Niet voor de eerste keer, ook niet voor de tweede of derde. Nee, het was de tiende keer. Een 'jubileum' dat Oreel niet onopgemerkt voorbij wilde laten gaan. En dus kondigde hij aan zijn auto donderdagochtend dwars op de weg te zetten. 'Wie door de Oostmolenweg meent te moeten, kan beter een andere route kiezen. Zoek het uit', brieste hij op Facebook. Maar de burgemeester en ook de politie vonden de actie een minder goed idee. Zij raadden Oreel met klem af zijn voornemen uit te voeren. Het is verboden en ook de verkeersveiligheid komt in het geding, werd hem te kennen gegeven. ,,Je zou een opstopping krijgen en misschien zouden er auto's stil komen te staan op de verderop gelegen spoorwegovergang", zegt Oreel. ,,Daar zou ik rekening mee hebben gehouden door daar iemand neer te zetten, maar als er iets gebeurt ben ik verantwoordelijk." En dus koos hij eieren voor zijn geld, maar niet van harte.

Oreel en ook andere bewoners lopen al langer te hoop tegen de verkeerssituatie in de Oostmolenweg. De van origine smalle landbouwweg wordt als een sluiproute gebruikt en bovendien wordt er veel te hard gereden. ,,Je weet niet wat er aan halve zolen komt langsjassen", zegt de illustrator. Dat heeft hem dus inmiddels tien spiegels gekost, maar ook anderen zijn niet gevrijwaard gebleven van schade. ,,Bij een buurvrouw is vorig jaar haar complete portier er uitgereden", zegt Oreel. De daders rijden als het even kan door, bewoners kunnen zelf voor de schade opdraaien. Oreel heeft twee keer aangifte gedaan, maar ziet daar vanwege de rompslomp inmiddels van af.

De gemeente heeft ooit drie maanden een snelheidsmeting gehouden, maar constateerde geen gekke dingen. Voor maatregelen zijn de verkeersbewegingen volgens de gemeente te gering, bovendien zal de nieuwe aansluiting op de A58 het sluipprobleem oplossen, is de verwachting. Oreel moet het nog zien. ,,Automobilisten rijden ook gerust door het fietstunneltje als ze geen zin hebben om op de vuilniswagen te wachten. Zolang er geen ongelukken gebeuren, wordt er niet opgetreden." De oplossing is volgens hem dat de weg zo wordt ingericht dat er niet hard gereden kán worden. Tot die tijd houdt Oreel er rekening mee dat zijn spiegel nog wel een keer of wat zal sneuvelen. Heeft zijn actie dan wel iets opgeleverd? ,,Jawel, er komt een gesprek met de politie, zover was ik nog niet eerder gekomen".

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
351 stemmen