Verdachten grote cokesmokkel blijven in voorarrest

Emile Calon

Middelburg – Drie mannen uit Middelburg, Vlissingen en Roosendaal blijven in voorarrest. Ze zitten alle drie al elf maanden vast op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van ruim 1100 kilo cocaïne. Hun raadslieden vroegen de Middelburgse rechtbank dinsdag tevergeefs het voorarrest te schorsen. De drie rechters vinden dat er nog geen reden is om hen nu thuis hun proces af te laten wachten.

Het gaat om twee mannen uit Middelburg en Roosendaal die door het Openbaar Ministerie (OM) gezien worden als de mede-organisatoren van de smokkel van 1143 kilo coke vanuit de haven van Antwerpen. De Vlissinger is in de visie van het OM een handlanger. Deze L.W. zou die partij coke op 21 december 2015 vanaf het haventerrein tot buiten de poort hebben gereden. Daarna zou een ander die container met ananassap en coke naar Raamsdonksveer hebben gereden. Het was de bedoeling dat de coke daar zou worden gelost. Maar de politie stond het transport op te wachten en arresteerde de mannen die de container wilden lossen. Twee van hen zijn inmiddels door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld en twee zijn vrijgesproken omdat ze konden aantonen dat ze niet wisten dat in die container cocaïne zat. Officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk is er echter van overtuigd dat een van hen, een Goesenaar, in hoger beroep wel veroordeeld wordt tot een langdurige celstraf. ,,Daar maak ik mij geen zorgen om”, zei hij dinsdag tijdens de tussentijdse behandeling van de strafzaak tegen de twee mogelijke mede-organisatoren en de chauffeur.

Advocate Inez Weski wees de rechtbank er nadrukkelijk op dat haar Roosendaalse cliënt negen maanden vast heeft gezeten in een Marokkaanse cel, in afwachting van zijn uitlevering. ,,Dat was heel zwaar.” En raadsman Marnix van der Werf zei namens zijn Middelburgse cliënt dat deze niets te maken heeft met de smokkel van de coke.

In maart worden de drie daadwerkelijk berecht.

INTRO: Drie verdachten van de smokkel van 1143 kilo cocaïne blijven in voorarrest. De rechtbank wees het schorsingsverzoek van hun raadslieden af.

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
325 stemmen