Van een kale kip kun je niet plukken

Jeffrey Kutterink

Middelburg

Een 44-jarige man uit Retranchement is gisteren veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het telen van hennepplanten, diefstal van elektriciteit en verboden wapenbezit. Tegen hem was een werkstraf van 180 uur en een boete van 3000 euro geëist. De PZC-lezersjury vindt dat de rechter hem een juiste straf heeft opgelegd.

De rechtbank in Middelburg vindt dat de man schuldig is aan de exploitatie van een hennepkwekerij (met 150 planten) en de diefstal van stroom van Delta. Het kweken van een softdrug als hennep is strafbaar, veroorzaakt overlast en levert schade op aan de maatschappij, aldus de rechtbank. Softdrugs zijn immers stoffen die bij langdurig gebruik kunnen leiden tot schade voor de gezondheid, aldus de rechter. "Bovendien gaat de kweek van hennep vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit. De man heeft zich kennelijk om al deze gevolgen niet bekommerd en slechts gehandeld uit winstbejag", oordeelt de rechter.

De rechtbank stelt vast dat de man verschillende wapens, onderdelen van wapens en munitie in huis heeft gehad. "Dat levert, in combinatie met de aangetroffen hennepkwekerij, een ernstig gevaar op voor de veiligheid van de samenleving." De rechtbank neemt dat de man zeer kwalijk. Bij het bepalen van de straf is er rekening mee gehouden dat de man hoge schulden heeft  en dat hij niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten.

De door de officier van justitie geëiste werkstraf van 180 uur en een boete van 3000 euro , vindt de rechter in beginsel recht doen aan de ernst van de feiten. Maar de boete is, gelet op de hoge schulden die de man heeft, niet passend, aldus de rechter. Daarom legt hij geen boete, maar een zwaardere werkstraf op.

De driekoppige PZC-lezersjury is het met de rechter eens. Rachel Daniëlse: “Het is terecht dat de boete is geschrapt. Van een kale kip kun je niet plukken . Hij moet al veel aflossen van een laag inkomen.”

Een redelijke straf vindt ook Cees van Kampen: "Als iemand het geld niet heeft, kun je niet verwachten dat die zo'n bedrag betaalt."

Dat vindt Aat de Jong ook. "De geldboete was aan de zware kant. Het is een goede oplossing om die te schrappen en de taakstraf te verhogen."

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
117 stemmen