Uitkeringsgerechtigden Walcheren krijgen geld ondanks tekort gemeenten

Vlissingen - De Walcherse gemeenten moeten 630 huishoudens een uitkering betalen waarvoor ze geen geld ontvangen van het Rijk. Maar een uitkering is een recht, dus wie in de bijstand zit: vrees niet, het geld komt gewoon, zegt Sem Stroosnijder, wethouder van Vlissingen en bestuursvoorzitter van Orionis Walcheren.

,,Ze krijgen ook gewoon het volledige bedrag, daarop korten kan niet'', benadrukt Stroosnijder. Walcheren komt 6,7 miljoen euro te kort. Dat geld moeten de gemeenten uit hun begrotingen halen. ,,Dat kunnen we nergens anders aan uitgeven'', verduidelijkt Stroosnijder.

De Walcherse gemeenten hebben een verdeelsleutel voor wie hoeveel moet bijdragen in het tekort. De verhouding is ongeveer 55 procent Vlissingen, 40 procent Middelburg en 5 procent Veere. ,,Dus Vlissingen betaalt 55 procent van 6,7 miljoen euro: 3,67 miljoen'', rekent Stroosnijder voor.

Het tekort wordt niet vergoed door het Rijk, zegt hij. ,,Dat is een prikkel naar de gemeenten. Het Rijk gaat ervan uit dat de landelijke verdeling van het geld voor uitkeringen correct is. En dat als je geld te kort komt, dat dan je beleid niet goed is. Daarvoor geldt een eigen risico van 7,5 procent. Ons tekort valt binnen het eigen risico.''

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
760 stemmen