Turks-Zeeuwse politici blijven PvdA trouw

Theo Giele

Middelburg

,,Nee hoor, ik ga die denkfout echt niet maken.” Het Middelburge PvdA-raadslid Mehmet Kavsitli maakt een woordgrapje als hem gevraagd wordt of hij wat ziet in de politieke beweging Denk. 

Ook zijn partijgenoot Bayram Erbisim, lid van Provinciale Staten uit Terneuzen, peinst er niet over om de overstap te maken naar de partij Tunahan Kuzu en Sylvana Simons.

Deze week deed in Veenendaal een D66-raadslid dat wel en vorige maand verruilde een raadslid uit Alkmaar de PvdA voor Denk. Beide raadsleden zijn afkomstig uit de Turkse gemeenschap.

Kavsitli en Erbisim zijn van Turkse afkomst en lid van de PvdA, dezelfde etnische en politieke achtergrond als de oprichters van Denk, de Tweede Kamerleden Kuzu en Öztürk. De Middelburger en Terneuzenaar zijn overigens niet benaderd door Denk met de vraag of ze een overstap willen overwegen. 

Toch zien Kavsitli en Erbisim de sympathie voor Denk groeien onder Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse kiezers. Hoe meer autochtone Nederlanders de richting van de PVV opgaan, des te meer neigen allochtonen naar Denk, aan de andere kant van het politiek spectrum.

De Partij van de Arbeid kon bij voorgaande verkiezingen rekenen op de stem van veel allochtone Nederlanders.  ,,Maar er is wel een kentering gaande", zegt Statenlid Erbisim. ,,Ik hoor van Turken die normaal PvdA kozen, nu zeggen volgend jaar voor Denk te zullen stemmen. Deze mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de gevestigde politiek. Persoonlijke ongenoegens spelen ook een rol bij hun keuze voor Denk. Het etiket PvdA werkt nu tegen je als politicus. Ik ga met die mensen in gesprek en probeer hen uit te leggen dat een proteststem op Denk niets oplost. De drie, vier zetels die Denk volgens mij kan halen niets uit in de Kamer.’’

Raadslid Kavsitli wijt de sympathie voor Denk aan de verharding in de Nederlandse maatschappij. Denk draagt bij aan een verdere polarisering in de samenleving, vindt Kavsitli. Die kant wil hij zelf in elk geval niet op. Zijn partijgenoot Erbisim moet overigens nog zien of iedereen die zegt zijn stem op Denk uit te brengen dat ook daadwerkelijk zal doen. Extreme partijen doen het vaak beter in de opiniepeilingen dan in het stemhokje.

QOUTE: Het etiket PvdA werkt nu tegen je als politicus.

Bayran Erbisim, Statenlid PvdA

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (21%)
  • Oneens (79%)
451 stemmen