Volledig scherm
De akoestische concerten geven Trijntje Oosterhuis het spontane gevoel uit haar beginperiode.

Trijntje wordt intiem

VLISSINGEN - Met de 'Acoustic Sunday Sessions' brengt Trijntje Oosterhuis zondag een open programma in CCXL in Vlissingen. Niet eerder beloofde haar interactie met het Zeeuwse publiek zo intensief en zo intiem te worden.

Geen overdreven lichteffecten, spectaculaire decors of adembenemende effecten; sereen staat Trijntje Oosterhuis op een vrijwel leeg podium. Het enige andere element op de bühne is een gitarist die op een kruk zit. Met zijn hoofd gebogen, laat hij zijn vingers rustig over de snaren van het houten instrument glijden. Hij tokkelt een intro waarna de zangeres inzet: ,,Ken je mij? Wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik?'' Eenvoud, intimiteit, improvisatie en interactie met het publiek zijn kenmerkend voor de Acoustic Sunday Sessions van Trijntje. Ruim een jaar geleden begonnen deze theatersessies. Het bleek een succes te zijn; de tour werd verlengd. Dit keer doetTrijntje ook Zeeland aan. Zondag staat ze vanaf 15.00 uur op de planken van het CCXL Theater in Vlissingen. De Hollandse nam in 2015 namens Nederland deel aan het Eurovisiesongfestival, daarnaast was ze coach bij The Voice of Holland en stond ze eerder al op het podium met diverse muzikale sterren als Marco Borsato, Andrea Bocelli, Ronan Keating en de onlangs overleden jazzmuzikant Toots Thielemans.Haar nationale carrière begon ruim twintig jaar geleden als leadzangeres van de groep Total Touch, die ze samen met haar broer Tjeerd vormde. De band scoorde in de jaren 90 een aantal hits.

Spontaan Dat deze beginperiode een inspiratiebron vormde voor haar 'kleinschalige' akoestische tour, blijkt uit diverse interviews die Trijntje heeft gegeven. Zo vertelde ze eerder dit jaar in een uitzending van Pauw: ,,Ik heb eigenlijk gewoon teruggeblikt naar mijn leuke tijd in de kroeg, de jamsessies. Daar speelden we ook steeds spontaan met mensen. Dat is het idee achter deze Acoustic Sunday Sessions. Ik had zin om dat spontane weer op te zoeken, alleen zijn die plekken bijna niet meer te vinden. Toen dacht ik: laat ik gewoon eens kijken wat er aan theaters op zondagmiddag nog plek heeft en zo is het begonnen."Met deze sessies zoekt Trijntje het kleinschalige dus weer op. Door middel van improvisatie probeert ze het spontane gevoel uit haar verleden te herleven. Zo is het tot kort voor het optreden maar de vraag welke gitarist of pianist e aan de zijde van de zangeres staat om haar te begeleiden. Dat hangt namelijk af van 'wie er dan tijd heeft'. Verder is er geen vaste lijst met nummers die tijdens het optreden aan bod komen; het publiek bepaalt mede de invulling en daardoor is geen enkele zondagmiddag hetzelfde. ,,Het is heel informeel. De bitterballen of de appeltaart komen nog net niet voorbij, maar het is af en toe net alsof je met elkaar in een huiskamer zit", vatte Trijntje de show samen in een interview met het DeLaMar Theater in Amsterdam. Duet De zangeres roept tijdens haar akoestische optredens ook regelmatig publiek het podium op om bijvoorbeeld samen een duet te zingen. ,,Trijntje weet mensen heel goed gerust te stellen", schreef een van haar fans onder een Youtubevideo waarin een bezoeker samen met de zangeres op het podium staat tijdens een Acoustic Sunday Session in Purmerend.Die familiaire houding in combinatie met het open programma zorgen ervoor dat het concert in Vlissingen een unieke kans is voor Zeeuwse fans om Trijntje een keer in een intieme setting te ervaren. Haar doorsneeoptredens - zoals die bij Concert at Sea - hebben een heel ander karakter. Ook het kerstconcert dat ze als onderdeel van haar 'kerkentour' in december in Zierikzee houdt, zal van een andere aard zijn dan het akoestische samenzijn.Hoewel de zangeres druk bezig is met allerlei activiteiten - vorige week stond ze nog op een podium in Curaçao - lijken de Sunday Acoustic Sessions een blijvertje. Zo liet Trijntje aan DeLaMar weten: ,,Het is zo enorm leuk ontvangen dat ik heb besloten dit te blijven doen. Ik denk echt dat het een blijvend concept is in mijn carrière en ik er elk jaar een paar zal doen." Trijntje Oosterhuis, Acoustic Sunday Sessions, zondag, aanvang 15.00 uur.

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
129 stemmen