Topoverleg in Den Haag over kerncentrale 'constructief'

Den Haag

Het kabinet blijft met Zeeland zoeken naar een oplossing voor de kerncentrale en energiebedrijf Delta. Dat was de summiere mededeling na afloop van een gesprek, vrijdagmiddag, tussen de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken), commissaris van de koning Han Polman, de gedeputeerden Carla Schönknecht en Ben de Reu en de Borselse wethouder Ad Schenk.

Ze zijn er nog niet uit en het is nog niet geklapt. Dat laatste leek deze week te gebeuren, nadat Kamp namens het kabinet en Schönknecht namens de Zeeuwse aandeelhouders van Delta harde brieven hadden uitgewisseld. Zeeland heeft een aanbod van het kabinet verworpen. Dat hield in dat de provincie en de gemeenten de netwerkbedrijven Enduris en (de helft van) Evides zouden kopen van Delta. Zo blijven 200 Zeeuwse banen behouden. Met de opbrengst zou Delta de kwakkelende kerncentrale kunnen helpen. Zeeland vindt het voorstel een sigaar uit eigen doos, omdat het Rijk daarmee alleen maar de toekomst van de kerncentrale zou verzekeren met geld uit Zeeland. De Zeeuwse overheden vinden het risico dat ze daarbij lopen veel te groot. 

In een gezamenlijk persbericht spreken spreken de Haagse en Zeeuwse overheden nu van een 'constructief overleg dat nog wordt voortgezet'. De tijd dringt. Komende woensdag debatteert de Tweede Kamer met Kamp en Dijsselbloem over Delta.  

poll

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
1416 stemmen