Toeters niet aan de wilgen

René Hoonhorst

De eigen 'Last Post' op een podium spelen, hoeft nou ook weer niet. Maar als het aan Nel Slabber (73), Nel Minderhoud (72) en Piet Roelse (71) ligt, hangen ze hun instrument de eerste jaren nog niet aan de wilgen. Het muzikantenleven bij OKK Westkapelle is hen daarvoor te lief.

Voor een volle zaal in dorpshuis Westkapelle Herrijst werd het trio jubilarissen zaterdagavond in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijkse uitvoering. De twee 'Nellen' en Piet vierden dit jaar hun diamanten jubileum als lid van de brassband OKK Westkapelle. Het drietal is na die zestig jaar allesbehalve slapend lid, het blaast nog actief een partijtje mee tijdens optredens van de Westkappelse muziekvereniging: Minderhoud op cornet, Slabber op althoorn en Roelse op euphonium.

Het spelen is nog steeds haar lust en haar leven, straalt Nel Minderhoud uit van top tot teen. ,,Ik blaas wel een partijtje lager, maar ik heb er nog steeds plezier in. En het is nog steeds gezellig tijdens de oefenavonden en de uitvoeringen", zegt ze onder instemmend geknik van haar mede-jubilarissen. ,,Ik wil nog graag een aantal jaren spelen. Hoewel ik wel hoop dat de andere muzikanten me het laten weten als het niet meer gaat. Als je ouder wordt, gaat je gehoor vaak achteruit en hoor je zelf niet meer zo goed dat je bijvoorbeeld te hard speelt."

Piet Roelse, die begon als slagwerker en jaren les gaf aan de drumband, en Nel Slabber vallen haar bij. Maarwerpen ook tegen dat het niet makkelijk is om iemand diplomatiek te laten weten dat zijn of haar bijdrage niet meer aan te horen is. ,,Als je al zo lang deel uitmaakt van het gezelschap zeg je niet snel dat het tijd wordt te vertrekken. Vanwege de verdiensten voor de vereniging of omdat je ziet dat iemand er zelf nog veel lol in heeft." 

Die lol was voor de jubilarissen, die alle drie hun partner op een of andere manier via de muziekvereniging aan de haak sloegen, immer reden om lid van OKK te blijven. Slabber is rondom de geboorte van haar eerste spruit even weg geweest, maar toen Minderhoud een jaartje later zwanger was van haar oudste was er al geen sprake meer van tijdelijk terugtreden. Dat ze ook als moeder lid bleven van 'het muziek' is voor beide dames nooit een vraag geweest.

In  zes decennia kan Nel Minderhoud zich maar 'één dipje' herinneren. ,,Toen ik net dertig was geweest, vond ik het even wat minder. De meeste leeftijdsgenoten waren afgehaakt en met die meiden van rond de vijftien had ik wat minder. Maar het verschil tussen veertig en 25 blijkt een stuk minder groot en omdat de andere Nel intussen ook weer volop meedeed, ben ik toch altijd gebleven."

Gevraagd naar hoogtepunten wijst het drietal eensgezind op uitstapjes naar Antwerpen en Duitsland een halve eeuw geleden. ,,Met zijn allen in een veerboot naar Antwerpen of in een bus naar Duitsland. Dat komt niet meer voor. Iedereen heeft tegenwoordig zo veel besognes dat de meesten op eigen gelegenheid naar een concours of ander optreden gaan."

Naast de drie diamanten leden, die een speciaal clubspeldje mét 'diamantje' kregen, werd ook dirigente Cora Dellebeke zaterdag onderscheiden. Zij is een kwart eeuw bij OKK Westkapelle; tot voor kort als dirigente van de slagwerkgroep, nu voor de hele brassband.

INTRO

OKK Westkapelle eerde zaterdag drie leden, die  al meer dan de helft van het vandaag 28 november zijn 108ste verjaardag vierende OKK.

foto-onderschrift

Nel Minderhoud, Piet Roelse en Nel Slabber (vlnr) worden tijdens de jaarlijkse uitvoering van OKK in dorpshuis Westkapelle Herrijst onderscheiden met een speciale 'diamanten' clubspeld. FOTO Izak Verkeste  

quote

'We lopen nog steeds vier keer per jaar door het dorp'

Nel, Nel en Piet, trio jubilerende muzikanten

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
1454 stemmen