Tinkebell wil de wereld redden

Middelburg

Sommige mensen ergeren zich groen en geel aan Tinkebell. De in Goes geboren kunstenares is niet op haar mondje gevallen en verkondigt ongemakkelijke waarheden. Een ideale gast dus voor een talkshow over kunst.

Dat bleek dinsdagavond in ZB / Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, waar Tinkebell was uitgenodigd voor de maandelijkse VPRO Tegenlicht Meet Up. Die ging over kunst als activisme. Ook zij houdt zich vaak bezig met maatschappelijke problemen. "Ik wil de wereld redden." Ze vroeg haar broer, die in de zaal zat, of het klopte dat bij haar de fase waarin kinderen bij alles 'Waarom?' vragen nooit was overgegaan. Hij knikte.

"Ik ontdekte dat hoe minder je weet, hoe aangenamer het leven voor jezelf wordt. Want hoe meer je over de wereld weet, hoe meer je moet handelen. Het is dus een mechanisme dat mensen niet meer steeds 'Waarom?' vragen. Maar handelen is wel goed voor de wereld. Wat ik dus doe is kennis door jullie strot drukken op allerlei manieren die je niet ziet aankomen."

De ontwapenende ironie waarmee Tinkebell vertelt, kan mensen op het verkeerde been zetten. Het lijkt dan alsof ze het niet meent. Zo vertelde ze over een naaktkalender die ze had gemaakt om twee Filipijnse meisjes uit de prostitutie te redden. Dat werkte niet. Ze haalde niet genoeg geld op. "Het is echt niet goed voor je ego om verlies te lijden met je eigen naaktkalender." Ondertussen had ze wel haar punt gemaakt. Dat de meeste goedbedoelde particuliere hulpprojectjes helemaal niet werken of zelfs averechts uitpakken.

Kunst is communicatie, stelde Tinkebell. "Elke kunstenaar is uiteindelijk een verhalenverteller." En alle leiders in de wereld, van Donald Trump tot de voormalige Vlissingse burgemeester René Roep, die het liefst met een bulldozer over haar kunst heen was gereden, ontlenen hun ideeën aan de kunst, betoogde ze. "Dus de kunstenaar is in potentie de machtigste persoon op aarde."

poll

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
1405 stemmen