Volledig scherm
foto ANP

Tientallen Zeeuwse directeuren zitten boven aangescherpte loongrens

VLISSINGEN - Enkele tientallen Zeeuwse directeuren en bestuurders verdienden in 2015 meer dan de nieuwe normen voor topinkomens. Dat blijkt uit het overzicht dat minister Ronald Plasterk woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zorginstellingen, woningcorporaties en andere organisaties in de publieke en semipublieke sector zijn sinds 2013 gebonden aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Dat betekent dat topfunctionarissen in elk geval niet meer mogen verdienen dan een minister (178.000 euro in 2015). Hoe kleiner de organisatie, hoe lager de norm.

Zittende directeuren en bestuurders kunnen echter een beroep doen op het overgangsrecht. De eerste vier jaar hoeven ze geen salaris in te leveren. Vervolgens moet dat in drie jaar worden afgebouwd tot de nieuwe norm.

Geen overtredingen
Plasterk signaleert in Zeeland geen overtredingen van de WNT in 2015. Wel zijn er volop mensen die geoorloofd, soms ver, boven de nieuwe normen zitten. Grootste uitschieter is Jos Valckx van Woonstichting Hulst, wiens bezoldiging (salaris, pensioen en belaste onkostenvergoeding) 183.188 euro bedroeg. Dat is bijna 80.000 euro dan de norm voor de stichting (103.900 euro).

Nog vijf directeuren-bestuurders zitten meer dan een kwart boven hun norm: Antoine de Ceuster (Zeeuwland), Peter Bevers (R&B Wonen), Ans van Rooijen (De Okkernoot), Marco van der Wel (Woonburg) en Jan de Graaf (WVO Zorg).

Fractie boven norm
De best verdienende bestuurder in de Zeeuwse (semi)publieke sector is Gabrielle Davits van SVRZ, met 194.251 euro. Dat is overigens maar een fractie boven de norm voor de organisatie.

Van de instellingen die in niet in Zeeland gevestigd zijn, maar er wel deels actief zijn, valt onder meer woningcorporatie Stadlander op. De bezoldiging van Ton Ringersma bedroeg 226.641 euro, bijna 60.000 euro boven de norm.

Afspraken voor invoering
Ook ontslagvergoedingen zijn inmiddels aan strenge regels gebonden. Als maximum geldt 75.000 euro. Daarvan kan alleen worden afgeweken als er afspraken zijn gemaakt vóór de invoering van de WNT.

In Zeeland ging dat in 2015 om drie gevallen. Huybert van Eck kreeg bij zijn vertrek bij ziekenhuis ADRZ 215.778 euro mee. Jan Stelwagen ontving bij zijn afscheid van Tragel Zorg 155.000 euro. Gertjan van der Brugge, nu de Zeeuwse Ombudsman, incasseerde 115.100 euro toen hij onderwijsinstelling Scalda verliet.

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
10 stemmen