Thermphos kleedt provincie uit

Frank Balkenende

Middelburg  De schoonmaak van de fosforfabriek  kan echter nog veel meer geld vergen dan de provincie in het 'slechtste scenario' schetst. ,,We weten nu niet of die 10 miljoen euro te veel of te weinig is. Dat weten we pas in december'', zei gedeputeerde Jo-Annes de Bat gisteren in de provinciale commissie bestuur. 

Statenleden maken zich grote zorgen. Voor 15 december moet aannemer Decontamination Services (DS) een plan voorleggen hoe het in tanks en leidingen aanwezige fosfor sneller kan worden opgeruimd.  DS had Thermphos al 9 mei 'fosforveilig' moeten opleveren. Die datum is niet gehaald, omdat de schoonmaak ingewikkeld is en daardoor erg traag verloopt. Zo'n 22 procent van de 2000 ton fosfor is tot nu toe verwerkt.  Als opleverdatum is daarna 22 december afgesproken, maar die datum is onhaalbaar.

Tijdwinst is cruciaal. In december is het saneringsbudget van 41 miljoen euro formeel op. Voor de aannemer is nog 10 miljoen in kas. Dat geld is gekoppeld aan de 'sleutelklare' overeenkomst met DS. De provincie staat dus over twee weken elke maand voor 7 ton aan beheerskosten aan de lat. Zij heeft zich daar in een overeenkomst met de curatoren van Thermphos garant voor gesteld. Bovendien is de provincie als bevoegd gezag verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond de fosforfabriek. 

Komende vrijdag beslissen Provinciale Staten of ze 1,1 miljoen uittrekken om het tot medio januari uit te zingen. Dat is geld dat de provincie van het Rijk kreeg voor bodemsaneringen. Ze kan de hete aardappel niet doorschuiven naar Van Citters Beheer, de beheers-bv die Zeeland Seaports voor het Thermphos-terrein heeft opgericht.  VCB heeft geen vermogen en zou zonder ruggensteun van de provincie failliet gaan. De armlastige provincie kan de beheerskosten zelf niet al te  lang dragen. Ze heeft dan ook de hulp van het Rijk ingeroepen. Binnenkort vinden gesprekken plaats in Den Haag. 

Op alle fronten zit het tegen bij Thermphos. Er mag niet in het ovenhuis worden gewerkt zolang er geen aanvullend onderzoek naar asbest is verricht, liet De Bat gisteren weten. Vorig jaar werd asbest aangetroffen. Dat is afgeplakt. Toen werden geen zwevende deeltjes gesignaleerd, maar de inspectie wil daarover meer zekerheid.

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
658 stemmen