Volledig scherm
Dromocosmicas is een van de straattheateracts van Onderstroom.

Theater op straat en aan het water

Straattheater Twee festivals in één weekend. Onder-stroom speelt zich dit jaar af op Boulevard Evertsen in Vlissingen. De binnenstad zette daarom zijn eigen festival op poten: de Stadstheatertour. ,,Kleiner, maar gezellig.''

Voor directeur Onno Bakker van Cultuurwerf is elk Onderstroomfestival bijzonder. Maar de locatie aan Boulevard Evertsen, rond het voormalige hotel Britannia, is voor Vlissingers toch wel heel speciaal. Bakker: ,,Zoveel mensen hebben hier feesten gevierd, trouwerijen, kerstdiners. Bovendien is het dé gelegenheid om verhalen van anderen over Britannia te horen." De plannen voor een nieuw hotel zijn concreter dan ooit. ,,Het is dus een van de laatste kansen om het voormalige entreegebouw te bezoeken of om in de bodem van het perceel af te dalen.''

Eigen festival

Het programma voor het theater- en muziekfestival Onderstroom en ook dat voor het straatfestival in de binnenstad, de Stadstheatertour, is zo goed als rond. Beide festivals worden tegelijkertijd gehouden in het tweede weekeinde van juli. Festival Onderstroom vond de laatste vier jaar op en rond het Bellamypark plaats. Omdat de Cultuurwerf Onderstroom dit jaar verplaatste naar Boulevard Evertsen, zetten ondernemers in de binnenstad een eigen straatfestival op poten. Niet om Onderstroom te beconcurreren, maar om mensen de stad in te trekken als ze van de boulevard afkomen, verklaarde de promotor Annika Meijboom van de Stadstheatertour.

,,Mensen die van de boulevard naar de binnenstad lopen, moeten telkens denken: 'hé daar is ook wat te doen'."Ruim een week voor de festivals staan de programma's op poten. Er kunnen bij beide festivals nog acts bijkomen de komende weken, maar het raamwerk staat stevig overeind.Onderstroom begint vrijdag 8 juli al. De openingsparade van Fous Volants start om 17.00 uur op de boulevard. 's Avonds treden de 'vliegende malloten' ook op het besloten festivalterrein op. In het voormalige entreegebouw van het hotel, dat nog overeind staat, barst die avond ook het feest uit de 'roaring twenties' los: Modern Times. De twee dagen erop is Onderstroom alom tegenwoordig op de boulevards.

Bijzondere bodemschatten

Iedereen kan zijn persoonlijke favoriet(en) uit het programma kiezen. Directeur Onno Bakker vraagt aandacht voor Skagt, een 'kelder' op het voormalige Britanniaterrein, die bijzondere bodemschatten prijsgeeft. En tegelijkertijd een 'passage', een ondergrondse verbinding met het Engelse vasteland, blootgelegd door een 'archeoloog'. Programmeur Marc Macquelin schuift Lucky Fonz III naar voren, de popzanger die speciaal voor Onderstroom een set met verhalen en liedjes samenstelde. Communicatiemedewerkster Karen Kroese waarschuwt nog wel voor zakkenrollers. Maar dat blijken twee literaire woordenpikkers te zijn. Ze luisteren naar gesprekken van bezoekers en maken daar 'luistervinkverzen' van, gedichten en ultrakorte verhalen van en over Onderstroombezoekers.

Alle drie 'Cultuurwerfers' prijzen Onderstroom Junior aan, een gratis activiteitenprogramma voor kinderen tot elf jaar. Kinderen kunnen voorstellingen bekijken, maar ook zelf hoelahoepen of een paintballkunstwerk maken.

Kinderen zijn, net als volwassenen, zaterdag en zondag ook welkom op pleinen en in straten in het stadshart. De artistieke kwaliteit van de Stadstheatertour is misschien minder hoog, maar gezellig wordt het zeker, voorspelt Annika Meijboom van de Stadstheatertour. "Ons budget ligt natuurlijk een stuk lager. Onze artiesten treden dan ook meestal in hun eentje op." Onder die artiesten rare kwasten die luisteren naar namen als Gladde Gerrit, Nico Nul, Ellie Kwek en Kees Kniep. "De artiesten blijven in één straat of op één plein, zodat mensen die rondwaren iedereen kunnen vinden."

Onderstroom, 8, 9 en 10 juli.
Boulevard Evertsen Vlissingen
Festivalonderstroom.nl

Stadstheatertour, 9 en 10 juli,
binnenstad Vlissingen;
Facebook.com/stadstheatertourvlissingen

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
128 stemmen