Terug naar de bakermat van de muziek

INTRO: Fred van den Abeele en Johny Schelfaut toveren café 't Oude Raedthuys al een decenium lang zes keer per jaar om tot een bluestempel. En ze zijn nog lang niet klaar.

De Westdorpse voetbalclub RIA W. wist niet precies wat ze aanmoest met de vrijdagavond. Rooms in Alles vierde het 75-jarig bestaan met festiviteiten maar zat nog met een gat in het programma. Fred van den Abeele wist wel wat. Hij zette bluesmuzikanten op het podium. Tien jaar later bestaat Polderblues nog steeds. Op 26 november speelt de Haarlemse bluesband Barrelhouse in 't Oude Raedthuys.

Guido van der Heijden
Westdorpe

"Wij wilden ook wel een bluesfestival, Wij gingen al vaak naar bluesfestivals en we dachten dat we hier wel zoiets konden gebruiken. Zoveel is er hier niet in de omgeving", zegt Fred van den Abeele van Café 't Oude Raedthuys. Samen met Johny Schelfaut zette hij Polderblues op poten. Zes keer per jaar een bluesband in Westdorpe voor een redelijk prijsje. Goede bands van niet al te ver weg. Van den Abeele en Schelfaut gaan eerst naar de bands kijken en beslissen dan of het wat is voor Polderblues. "Ik weet ook wel dat er meer mensen op afkomen wanneer er USA achter een bandnaam staat", weet Van den Abeele. "Wij hebben liever bands uit Nederland en België. Er is hier in de omgeving genoeg kwaliteit. Het moet ook te betalen zijn. Grote namen vragen veel geld en we willen de toegangsprijs niet te hoog maken."

Fred en Johny zijn gek op blues, alle soorten blues. Mits die niet te veel aanschurkt tegen rockmuziek. "Natuurlijk hebben wij onze voorkeuren maar die laten we voor Polderblues niet meetellen", zegt Van den Abeele. "We willen alle stromingen bieden." 

Blues is één van de oudste stromingen. Het publiek van het Westdorpse festival is ook wat ouder aan het worden. "Ons publiek is van onze leeftijd, ik ben 64", grijnst Schelfaut. "Blues is de bakermat van de moderne muziek. Het wordt alleen vaak niet als zodanig herkend. De mensen die hier komen, vijftigplussers vaak, die waarderen goede muziek. Die luisteren echt."

Of er na tien jaar Polderblues nog tien jaar toekomst in zit? Het duo buldert. "Nou, dat kunnen we niet beloven hoor", lacht Schelfaut. "Fred blijft ook niet zijn hele leven in het café. 

Op 26 november speelt de bluesband Barrelhouse in 't Oude Raedthuys. Het tienjarig bestaan wordt op 11 december gevierd met een akoestische bluesmiddag. 

www.polderblues.com

Quote: 'De mensen die hier komen, vaak vijftigplussers, waarderen goede muziek' - Johny Schelfaut

Foto komt van Camile Schelstraete. Onderschrift volgt nog via Guido.

Poll

Ik begin het leven buitenshuis te missen

Ik begin het leven buitenshuis te missen

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
824 stemmen