'Terminator nodig voor Thermphos'

Ernst Jan Rozendaal

Middelburg

Er is geen keus. Provinciale Staten moesten gisteren 1,1 miljoen euro uittrekken om de sanering van het terrein van de voormalige fosforfabriek Thermphos bij Nieuwdorp in ieder geval tot half januari uit te kunnen zingen. Maar alle partijen maken zich zorgen hoe het daarna verder moet.

De schoonmaak van het in tanks en leidingen aanwezige fosfor is ingewikkeld en verloopt daardoor traag. Op 9 mei had Thermphos al fosforvrij moeten zijn. Die datum is opgeschoven, maar onlangs werd duidelijk dat ook de nieuwe datum 22 december onhaalbaar is. Nog geen kwart van het aanwezige fosfor is opgeruimd. Aannemer Decontamination Services (DS) moet nu voor 15 december met een nieuw plan van aanpak komen.

Omdat de provincie verantwoordelijk is voor de veiligheid rond de fosforfabriek en garant staat voor de beheerskosten, moest er geld op tafel komen. Het saneringsbudget van 41 miljoen euro is namelijk zo goed als op. Zuchtend gingen alle partijen akkoord. "De veiligheid staat voorop", zei Sylvia Tuinder (SP). "Omwille van de veiligheid en het milieu moeten we hier wel mee instemmen", stelde Gerwi Temmink (GroenLinks)

"Het is een noodzakelijk kwaad", bevestigde gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Zodra het plan van aanpak er ligt, moeten er wel nieuwe afspraken worden gemaakt over de beheerskosten. De provincie zit krap bij kas en kan die niet lang meer dragen. "Alle partijen moeten verantwoordelijkheid nemen", aldus De Bat. Hij doelde op het Rijk, DS, havenbedrijf Zeeland Seaports, de provincie en als het even kan ook nog de voormalige curatoren.

Bij het voorafgaande debat over de begroting raadde hij af om al geld voor Thermphos apart te zetten, zoals de SP suggereerde. "Dan zeggen anderen: het is al geregeld."

De hoop is vooral gevestigd op De Haag. "Het Rijk mag de hete aardappel met het oog op de verkiezingen niet alvast doorschuiven", waarschuwde Hannie Kool. "Dit is een nationaal probleem en we verwachten dus een nationale inzet. Er is een terminator nodig om dit tot een goed einde te brengen", concludeerde ze met een hint naar de bekende actiefilm van Arnold Schwarzenegger.

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
49 stemmen