Volledig scherm
Fietspad en voetpad door Waterdunen. © Ronald den Dekker

Tekort Waterdunen gedekt, maar toch nog open einde

MIDDELBURG - Het tekort op de aanleg van het natuur- en recreatieproject Waterdunen bij Groede is gedekt, maar de rekening voor het onderhoud staat nog open.

Provinciale Staten besloten vrijdag in grote meerderheid 3,7 miljoen euro bij te passen, zoals het dagelijks provinciebestuur had voorgesteld. Daarmee kan de aanleg van het project in augustus 2018 worden afgerond. Overigens betekent dat niet dat alle huisjes van recreatieondernemer Molecaten er dan al staan.

Waterdunen is een samenwerkingsproject van de provincie, Molecaten, de gemeente Sluis, waterschap Scheldestromen en Het Zeeuwse Landschap. Het project valt nu soberder uit dan op basis van eerdere schetsen was verwacht. De boulevard wordt niet met vlonders en trappen aangekleed en de wandelpaden worden niet geasfalteerd. Anders zou het project nog zeker 2 miljoen euro duurder uitvallen.

Het provinciebestuur heeft ook een knip gelegd tussen de aanleg van Waterdunen en het beheer van het project. Wie na 2018 precies wat aan onderhoud gaat betalen, is nog niet duidelijk. De gemeenteraad van Sluis heeft onlangs bepaald dat de gemeente niet structureel gaat bijdragen aan het onderhoud van de inlaatkreek. De provincie wil dat ook niet doen. "We willen niet meer dat als er een probleem is dat dan altijd voor rekening van de provincie komt", aldus gedeputeerde Ben de Reu. "Of we na augustus 2018 nog een structureel tekort hebben is iets wat we met de partners moeten uitonderhandelen."

Veel Statenfracties maken zich zorgen over wat ze 'de open eindjes' noemden. "Het is niet de bedoeling dat de provincie na augustus 2018 nog een keer de portemonnee moet trekken", zei Rutger Schonis (D66). "Hoe gaat u dat bereiken?"

De Reu zegde toe voor de afronding van het project de uitkomst van de onderhandelingen aan de Staten te melden, maar kon niet garanderen dat hij dan niet meer om geld vraagt. "Maar het is niet op voorhand voor rekening van de provincie", antwoordde hij.

Overigens zijn er ook nog meevallers mogelijk. Het project heeft een tamelijk grote pot onvoorzien, van 4 miljoen euro. Als daarvan aan de eindstreep nog iets over is, kan dat wellicht nog worden besteed aan de aankleding van de boulevard of de asfaltering van de wandelpaden, aldus De Reu. VVD en CDA hadden daarvoor gepleit.

Francois Babijn (Partij voor Zeeland) vroeg om een hoofdelijke stemming. Alleen de PvZ, de SP en de PVV stemden tegen.

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
532 stemmen