Volledig scherm
© LittleSpoon.nl

Super snelle Portugese tomatensalade

Deze tomatensalade proefde ik tijdens mijn vakantie in Portugal. Eigenlijk zo simpel om te maken, maar echt heel lekker. Vandaag voor jullie het recept. En een verhaal over de mooiste sandaaltjes ooit. Vind mijn lover ze eigenlijk helemaal niet zo mooi, geef ik een social wenselijk antwoord op de vraag wat ze kosten en verraad ik mezelf door een tikkeltje aangeschoten toestand. Benieuwd? Lees snel verder.

Nog niet zo lang geleden vertelde ik jullie over het jurkje uit Knokke. Waar ik verliefd op werd, voor terug ging en het uiteindelijk niet kocht. Ik heb weer zo’n mooi verhaal. Vooral ik vind dat. We zijn op vakantie in Portugal. Ja inderdaad, dit is een behoorlijk recente gebeurtenis. Terwijl ik dit type zit ik namelijk op de veerboot van het Spaanse Ayamonte naar het Portugese Vila Real de Santo António.

Op vakantie hoop ik altijd bijzondere schatten tegen te komen. Qua mooie plekjes, maar ook qua kleding en toebehoren. In India kocht ik een fantastische groene blouse met zwart kant en gouden pailletten. Het klinkt wat hysterisch. Is het ook maar nog steeds ben ik daar dol blij mee. Op Bali vond ik een winkeltje waar ik toffe topjes en een nestje kocht, die nog steeds een succes zijn. Ik weet stiekem dat je naar dit soort dingen niet moet zoeken. Laat ze jou vinden. Je moet er tegen aan lopen.

Zo ging dat ook in Portugal. Of nee in Spanje. Ik deed research naar leuke kledingwinkeltjes in Portugal. Hoopvol bezocht ik ze allemaal. Totale score was nul. Geen schatten. Ik besloot het los te laten. Tot een middagje Spanje. Vanuit Portugal pakten we de boot naar Spanje. We meerden aan in Ayamonte. Goed voorbereid – not – kwamen we er achter dat het strand acht kilometer verder op was en we dus het beste de auto hadden gepakt. We dwaalden wat door de Spaanse kustplaats die in complete rust was, want siësta. Gelukkig vonden we een leuke soort van gastrobar waar het personeel zo vriendelijk was ons te voorzien van eten en wijn. Beide in grote hoeveelheden. Whats not to love about holidays?

Op een gegeven moment bracht de ober de rekening. Wij waren nog niet van plan te gaan. Het was vijf uur en tijd voor een verlate siësta tussen lunch en diner. Met andere woorden we moesten dokken en oprotten. Oké, zo gezegd zo gedaan. Eenmaal terug bij de veerboot duurde het nog even voordat hij vertrok. Aangezien ik daar een hekel aan heb besloot ik in mijn eentje nog even het centrum van Ayamonte te verkennen. Mijn lover blijft achter bij de haven. Als het met winkels te maken heeft haakt hij af.

Ik stap bij een willekeurige schoenzaak binnen. De violen beginnen te spelen. Halleluja wordt er gezongen. Ik zie de sandaaltjes waar mijn hart van overslaat, waar ik al zo lang naar op zoek ben. Dat laatste is niet helemaal waar. Ik heb de sandaaltjes en keer op Instagram gezien en het was liefde op het eerste gezicht. Bohemien met kraaltjes, pompons in allerlei kleurtjes en muntjes. Fantastisch gewoon. Dit is precies waas ik op hoopte. Ik vond ze dus online voor het dubbele en heel eerlijk, 120 euro voor sandaaltjes vind ik wel wat heftig.

Ik pas ze en koop ze. In de zevende hemel liep ik terug. ‘Oh nee,’ zei mijn schatje. ‘Ze heeft een tasje.’ Ja, ja, inderdaad. Trots haal ik de sandaaltjes uit de doos, er heilig van overtuigd dat Ruub ze ook fantastisch vindt. Het afgrijzen druipt nog net niet van zijn gezicht. Het sandaaltje an sich gaat nog, maar de pompons en muntjes vindt hij vreselijk. Op de vraag wat ze kosten antwoord ik iets sociaal wenselijks maar mijn aangeschoten aard werkt me tegen want uiteindelijk verraad ik mezelf.

Ik trok ze nog eens op aandringen aan en de sandaaltjes bleken te groot. Shit, dat betekende nog snel even terug. De ferry was in zicht. Ik trok een sprintje, zo goed en zo kwaad als dat kon op teenslippers. En wat bleek, ja hoor een maat te groot. Met de juiste maat en een knalrood hoofd – denk tomaat – stappen we net op tijd op de boot.

Deze salade aten we aan de boulevard van Olhão, samen met gegrilde sardientjes. Een paar dagen later maakte ik het zelf na. Missie geslaagd. De tomatensalade past perfect bij een stukje vis, bij de barbecue of als lichte lunch.

PORTUGESE TOMATENSALADE VOOR 4 PERSONEN Dit zit erin: 5 grote rijpe tomaten, in grove stukken 1 groene paprika, in kleine blokjes 1 ui, gesnipperd Paar takjes tijm, de blaadjes Olijfolie Witte wijnazijn Peper Zout Dit heb je nodig: Snijplank + mes Grote serveerschaal Zo maak je het: Doe de tomaat, groene paprika en ui in een grote schaal. Maak aan met olijfolie en witte wijnazijn. Roer goed en breng de tomatensalade op smaak met peper, zout en tijm. TIP! Het is het lekkerste om de tomatensalade al even van te voren te maken. De smaken trekken zo goed in. Kijk ook op: www.littlespoon.nl

poll

Ik zou best in België willen werken

Ik zou best in België willen werken

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
803 stemmen