Volledig scherm
Hugo (66) uit Gent, op weg naar de Mont Ventoux. © Peter de Lijser

Stuntelig Frans tegen een Vlaming

Een deel van mijn route is prachtig, maar soms is het ook wel wat saai. Zoals de lange, rechte weg langs het Canal entre Champagne et Bourgogne. Dertig kilometer rechtdoor, zonder heuveltjes.

Maar wat het dan leuk maakt: de onverwachte ontmoetingen met (bijna-)landgenoten. Ik raak aan de praat met Janie en Ton uit Friesland. Met hun boot Grutte Bolle (in goed Nederlands 'Grote Stier') schutten ze in een van de sluisjes in het kanaal. Dat gebeurt overigens via een GPS-signaal: een sluiswachter komt er niet meer aan te pas.

Spuiplein

Aan de andere zijde van het kanaal zie ik die dag regelmatig een eenzame fietser met aanhangwagentje rijden. Vlak voor mijn bestemming van die dag, Chamouilley, treffen we elkaar. We spreken elkaar aan in stuntelig Frans, maar kunnen snel overschakelen op onze moerstaal. De fietser blijkt de 66-jarige Hugo uit Gent, op weg naar de Mont Ventoux. Hij kent mijn woonplaats Breskens goed, vertelt hij: een vriend van hem heeft daar een vissersboot liggen. We spreken af komende zomer samen een wijntje of Belgisch biertje te drinken op het Spuiplein in Breskens.

Volledig scherm
Janie en Ton uit Friesland met hun boot Grutte Bolle. © Peter de Lijster

poll

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
1216 stemmen