Stadsboeren uit nood

Ondine van der Vleuten

Drie jaar geleden was het weiland. Ergens in de toekomst staan er huizen. Maar nú wordt er jaarlijks zo’n 2000 kilo groenten geoogst van het stuk land in de Middelburgse nieuwbouwwijk Mortiere, dat in 2013 omgedoopt werd tot Gemeenschapstuin Cityseeds.

Ruim eenderde van het 5000 vierkante meter grote stuk grond, in bruikleen gegeven door de gemeente Middelburg, is bebouwd. Cityseeds verhuurt stukken van het terrein als volkstuintje aan bewoners uit de omliggende wijken. Er zijn er nog te huur: voor 1 euro per vierkante meter per jaar – inclusief ondersteuning vanuit het project. Het terrein is te groot voor het aantal vrijwilligers. “Nu zo’n 25”, schat Daniël van der Meer, voorzitter van Stichting Gemeenschapstuin Cityseeds. “We zouden graag meer mensen uit de buurt hebben. En uit de wijk Dauwendaele. Want daar zit onze doelgroep.”

Cityseeds is ontstaan als voedselproject voor mensen die van een krappe beurs moeten leven maar vijf of tien euro te veel inkomen hebben om voor de voedselbank in aanmerking te komen. Van der Meer: “Vanuit het maatschappelijk werk sturen ze die naar ons door. Tot dit jaar teelden wij de groenten met alleen vrijwilligers – mensen met groene vingers of die een dagbesteding nodig hebben. Maar we willen onze klanten er meer bij betrekken. Het mes snijdt aan twee kanten. Onze doelgroep is niet per se erg bezig met gezond eten. Groenten zijn lekker én gezond. Wij willen ze laten zien dat ze voor weinig geld beter kunnen eten door zelf hun voedsel te verbouwen. Dat kunnen ze leren als vrijwilliger in het project .”

“Ik heb zelf ook jarenlang een volkstuin gehad”, zegt Van der Meer. “Prachtig om te zien hoe alles groeit.” En wat levert het op? “Vorig jaar is de hele oogst verregend. We hebben drainage aan moeten leggen. Door die werkzaamheden zijn we dit jaar later op gang gekomen en is de oogst op 1400 kilo blijven steken, maar het allereerste jaar hadden we 2200 kilo.”

Een deel van de opbrengst gaat niet rechtstreeks naar klanten, maar via projecten als de Voedselbank, ROAT, het Leger des Heils en het project Vispoort in Vlissingen.

Het seizoen is weer ten einde. Er kan nog geoogst worden, maar het zijn de laatste groenten van het jaar: wat wortelen, bieten, boerenkool, venkel, rode kool, late prei. Onder leiding van Martha Vergouwe, sinds een jaar betrokken bij de moestuin voor minima, steekt een tiental vrijwilligers de handen uit de mouwen. De oogst mag dan bijna voorbij zijn, de composthoop moet worden omgezet, de koemest over het land verdeeld. De voormalige weidegrond is in het voorjaar al verrijkt met champignonmest. Van der Meer: “Het wordt fantastisch, zeker nu die drainage er ligt. Volgend jaar hopen we boven de 2200 kilo uit te komen.” 

poll

Hoek krijgt terecht nog een kans

Hoek krijgt terecht nog een kans

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
128 stemmen