Volledig scherm
Frans de Wit, oud-eigenaar van De Wit Evenementen, organiseerde ruim 25 jaar geleden zijn eerste snuffelmarkt. © Marcelle Davidse

Snuffelmarkt is een subtiel spel

GOES - Ruim 250 kraampjes staan zaterdag op de Snuffelmarkt in de Goese Zeelandhallen. De 78-jarige Willemijn Goutier uit Den Haag sliep vannacht in haar busje voor de deur van de Zeelandhallen.


De eerste kopers staan zaterdagochtend al om zeven uur aan haar kraampje. Het was dus geen optie om ’s ochtends op tijd vanuit Den Haag in Goes te komen en ook nog haar koopwaar uit te stallen. „Maar ik slaap hier goed, ik heb een lekkere stretcher achter in mijn busje. Ik heb een soort tic. De spullen die ik verkoop krijg ik van anderen, soms koop ik zelf iets van 1 euro dat ik voor 1,50 kan verkopen. Als je het markt-virus eenmaal hebt, kom je er niet meer vanaf.”

Vroege vogels

Zaterdag kunnen koopjesjagers van zeven uur tot half vijf hun slag slaan. Voor 4,50 euro krijg je vanaf 09.00 uur toegang tot de hal met honderden kramen, parkeren is gratis. Wie eerste keus wil, mag voor 3 euro extra al om 07.00 uur naar binnen. Frans de Wit, oud-eigenaar van De Wit Evenementen, herkent deze ‘vroege vogels’ soms bij programma’s als tussen Kunst en Kitsch. Zo kocht een man in de Brabanthallen voor 50 euro een viool die meer dan een ton waard bleek te zijn. De Wit organiseerde ruim 25 jaar geleden zijn eerste snuffelmarkt. Inmiddels houdt De Wit Evenementen tientallen markten per jaar door heel Nederland, sinds drie jaar ook in de Zeelandhallen.

Spel

Het bedrijf is inmiddels overgenomen door dochter Pien, maar de oud-eigenaar gaat bijna altijd mee. Net als het vinden van iets kostbaars of zeldzaams op een markt, is het volgens De Wit ook een kunst om er je spullen te verkopen. ''Het is een spel dat je door moet hebben. Je spullen af en toe verplaatsen, je stand laten opvallen. Niet passief achter je kraam zitten, maar staan en mensen aanspreken.”
Bij de goedlachse Goutier komt dat helemaal goed. Alles is ingericht, ze heeft er zin in. Ze leeft naar de markten toe, vooral voor het contact met bezoekers en andere verkopers. Tante Wil, noemen ze haar. In de afgelopen vijfentwintig jaar maakte Goutier veel mee. ''Het is vooral heel leuk en gezellig. Maar er gebeuren ook gekke dingen. Zo had ik dure merklaarzen in een doos liggen voor 5 euro. Helemaal nieuw. Een mevrouw vroeg toen of ze de laarzen voor 3,50 mocht meenemen, als ze de doos zou laten liggen. Dat vond ik zo raar. Toen heb ik gezegd dat ze al verkocht waren. Daarna kwam ze nog tien keer terug. Op den duur bood ze 10 euro en zei ze ‘ach, het is toch Pasen?’ Nee, dan doe ik het gewoon niet meer.”

Afspraken

Antiek, stripboeken, speelgoed, boeken en kleding zijn vast terugkerende koopwaar, verder hangt het af van wat de verkopers van zolder halen. De Wit concludeert dat de verkoop van en belangstelling voor tweedehands kleding toeneemt. „Dat hangt samen met de recessie, denk ik. Mensen houden de hand op de knip en staan er meer voor open om gebruikte kleding te dragen.” Hij ziet dat de standhouders in alle delen van het land andere typen mensen zijn. Zeeuwen bevallen hem. ''Het zijn leuke mensen waar je goede afspraken mee kunt maken. Het valt me op dat zij altijd direct na het reserveren betalen. Dat is in andere plaatsen wel eens anders. Dan reserveren ze, maar hoor je er nooit meer wat van. Dat is in Goes nooit gebeurd.”
Er is geen doorsnee bezoeker van de snuffelmarkt in de Zeelandhallen, stelt De Wit. ''Dat is juist het mooie. Jong en oud koopt hier, kijkt rond of verkoopt zijn spullen. Het maakt niet uit wie je bent of wat je beroep is, iedereen staat naast elkaar.”

Volledig scherm
Willemijn Goutier staat al 25 jaar elk weekend op een snuffelmarkt. © Marcelle Davidse

poll

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

  • Eens (35%)
  • Oneens (65%)
859 stemmen