Volledig scherm
© www.littlespoon.nl

Snelle penne arrabiata + kitsch paleis dankzij Marktplaats

Vandaag deel ik een snelle penne arrabiata met je. Een gerecht wat tot het vaste repertoire behoorde in mijn studententijd. Ik vertel je ook alles over mijn eerste appartement, oftewel kitsch paleis. Dat precies zo werd zoals ik hoopte. Een beetje dankzij de roze verf en nog wel meer dankzij de oude meubeltjes die ik scoorde op Marktplaats.

Hoewel het al bijna elf jaar geleden is dat ik het ouderlijk nest verliet, herinner ik het me nog als de dag van gister. Zo spannend, want ja, het is het einde van het ene tijdperk en het begin van een ander heel nieuw leven. Trots en pure euforie, want ik had mijn eigen appartement. Eind tienerjaren verkondigde ik nog tegen mijn moeder, dat ik pas op mijn dertigste het huis uit ging. Een jaar later kreeg ik de kolder in mijn kop. Ik wilde op eigen benen staan. Ook al studeerde ik nog en was dat afstuderen nog ver weg, ik ging het gewoon doen. Als ik iets wil, wil ik het nu. Hoe bedoel je ongeduldig? Een paar maanden later vertrok ik dan ook, naar mijn eerste eigen appartement.

Gesmeek

Vriendinnetje Mo en haar vriend kochten een huis en lieten hun huurappartement voor wat het was. Ik stalkte de huisbaas en belde dagelijks om te horen of ik het huisje mocht overnemen. De dame aan de telefoon werd vast helemaal gek van mijn gesmeek. Niet veel later kwam het verlossende woord. Eind december kreeg ik de sleutel. Ik had nog twee maanden om mijn uitzet bij elkaar te verzamelen om van een willekeurig appartement, mijn eigen droomhuisje te maken.

Het was al snel duidelijk hoe dat er uit ging zien. Ik was dol op kitsch, alles wat blonk en vintage meubeltjes. Stiekem nog steeds. Zoals ik al vertelde studeerde ik nog, dus veel geld had ik niet. Dankzij Marktplaats werd het toch het kitsch paleis waar ik altijd van droomde. Knal roze muren gecombineerd met oude antieke meubeltjes die ik bij elkaar verzamelde door uren te speuren en te bieden op Marktplaats. Stad en land reed ik af om alles op te halen. Een eettafel met caféstoeltjes, een kast uit grootmoeders tijd en een salontafel die zo mogelijk nog ouder was. Eigenlijk kocht ik alles via Marktplaats behalve mijn bed en bank.

Sierlijke pootjes

Ik spotte op de advertentiesite een fantastisch salontafeltje. Ik mailde met de eigenaresse en voor zomaar een tientje mocht ik de tafel overnemen. Donkerbruin met sierlijke pootjes en prachtig houtsnijwerk. Zo’n deal kon ik niet weigeren natuurlijk. Klein detail was wel dat ik naar Den Bosch moest om het tafeltje op te halen. Zo’n driehonderd kilometer rijden vanaf Vlissingen en weer terug naar huis.

In die tijd hadden we nog geen Tomtom. Jeetje dit klinkt alsof ik stam uit het stenen tijdperk, maar goed. Volgens mij gewapend met wat uitdraaitjes van Google gingen we op pad. We reden helemaal verkeerd en uiteindelijk arriveerden we uren te laat. De dame in kwestie dacht al dat we niet meer kwamen. Even afrekenen en weer het hele eind naar huis. Ook mijn buffetkast vond ik op Marktplaats. Na al die jaren nog steeds een pronkstuk in mijn woonkamer. Gevuld met oud servies en mintgroen geverfd. Het scheelde niet veel of ik kwam thuis met de buffetkast en een kitten. Het gezin waar ik de kast van overnam het een nestje. Ik heb een zwak voor poezen, maar besloot het niet te doen. Uiteindelijk, heel wat jaren later, haalde ik twee schatjes uit het asiel.

Trefwoord

Het brengt mooie herinneringen naar boven om hier zo over te vertellen. Een jaar later deelde ik mijn kitsch domein met mijn grote liefde. De muren werden uiteindelijk wit, maar de oude meubeltjes bleven. Nog steeds pluis ik Marktplaats uit als ik iets bijzonders zoek. Hoewel ik ook graag naar rommelmarkten ga, is het gewoon fijn om gericht te kunnen zoeken. Ik kijk op allerlei manieren. Soms typ ik een trefwoord in. Zo baken je de categorieën niet af en pak je ook de advertenties mee die misschien in een verkeerde rubriek staan. Want echt, je kunt het zo gek, leuk of mooi niet bedenken, op Marktplaats vind je het.

Mijn belangrijkste tip is toch wel neem de tijd en heb geduld. Wil je die toffe Marktplaatsschatten vinden, dan heb dit nodig. Soms ben ik uren zoet op Marktplaats. Voeg het gewoon toe aan je dagelijkse rondje nieuws en social media. Je gaat zien, ineens staat er zo’n geweldige vintage meidenkast online die jij graag wil, voor een mooie prijs.

Te simpel voor woorden

Het is een heel verhaal geworden. Om af te sluiten deel ik nog een lekker recept met jullie wat stamt uit mijn studententijd. Ik denk serieus dat deze penne arrabiata het gerecht was, wat ik het meeste kookte. Het is lekker, smaakvol, voedzaam en echt te simpel voor woorden. Wat mij betreft de perfecte combinatie. Eerlijkheid gebied te zeggen dat in mijn eerste maanden als zelfstandige vrouw, want zo voelde dat toch wel, ik soms ook wel eens een pot arrabiatasaus kocht. Die gewoonte werd me al snel afgeleerd door mijn vriendinnetje en destijds medestudent Loets. Sindsdien maak ik alle sauzen zelf en dat is gewoon veel lekkerder.

Voor de arrabiata gebruik ik tomatenblokjes uit blik. Verse tomaten kan ook natuurlijk. Dit is iets bewerkelijker, maar net zo lekker. Alhoewel ik bij deze pasta, de geconcentreerde smaak van de tomaatjes uit blik wel waardeer. Maak het lekker spicy met gedroogde chilipepertjes, gebruik veel basilicum en garneer natuurlijk met Parmezaanse kaas. Wil je het als student een beetje goedkoop houden? Maak dan wat extra en eet het de volgende dag als ontbijt. Vooral aan te raden na een gezellig avondje in de kroeg.

SNELLE PENNE ARRABIATA

VOOR 2 PERSONEN

Dit zit erin:
1 blikje tomatenblokjes 2 gedroogde chilipepertjes, fijngehakt 2 tenen knoflook, fijngehakt 200 gram penne Basilicum naar smaak, fijngehakt Olijfolie Peper Zout
Dit heb je nodig:
Wok Pan Snijplank + mes
Zo maak je het:
Kook de penne zoals aangegeven staat op de verpakking. Verhit een flinke scheut olijfolie in de wok. Bak hier de knoflook en de chilipepertjes in. Zodra de knoflook iets kleurt, voeg je de tomatenblokjes toe. Laat 5 minuten pruttelen. Breng de arrabiatasaus op smaak met peper, zout en de basilicum. Giet de penne af en voeg die bij de saus. Meng goed. Schep de penne arrabiata op de borden en maak af met geraspte Parmezaanse kaas.

TIP! Eet een lekkere groentesalade bij de penne arrabiata van bijvoorbeeld little gem en avocado.

Kijk ook op: www.littlespoon.nl

poll

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

  • Eens (36%)
  • Oneens (64%)
785 stemmen