Volledig scherm
Wethouder Peter Ploegaert. © Peter Nicolai

Sluise scholen praten over respect

SLUIS - Op verschillende scholen wordt deze week aandacht besteed aan de landelijke Week van Respect, ook in Sluis. Burgemeester Annemiek Jetten en wethouders Jack Werkman en Peter Ploegaert geven deze week gastlessen op een aantal scholen in de gemeente Sluis. Woensdag was Peter Ploegaert bij de J.H. van Daleschool.

Groep 7/8 van de J.H. van Daleschool heeft zich goed voorbereid op het bezoek van de wethouder en wil vooral veel van hem weten. Er staat een grabbelton met uiteenlopende vragen klaar. Zo willen de dertien kinderen weten of mensen vaak boos worden in een gemeenteraadsvergadering en hoe dat dan zit met respect in de politiek. "Het gebeurt wel eens dat er iemand boos wordt", zegt de wethouder. "Maar dan is het gespeeld boos. Na de vergadering praten we nog gewoon met elkaar en voor de vergadering begint, schudden we elkaar de hand. Uit beleefdheid én respect. Daarna gaan we de discussie in."

Skatepark

De leerlingen willen alles van de wethouder weten. Wat hij van Donald Trump vindt en hoe lang hij eigenlijk is. En de belangrijkste vraag, of hij kan zorgen voor een voetbalkooi en een skatepark in Sluis. "Dat is bijna een politieke vraag", lacht Ploegaert. "Zou dat volgens jullie getuigen van respect van de gemeente naar de jongeren toe?"

Daar wordt driftig ja op geknikt. "Jullie kunnen met z'n allen een brief schrijven", stelt de wethouder voor. "En ook die brief begin je met respect", zegt juf Sabrina meteen. "Dat hebben we pas geleerd, het verschil tussen formeel en informeel taalgebruik. Dus hoe beginnen we die brief?", vraagt ze. "Geachte gemeenteraad", roept de klas in koor.

poll

Ik vind het niet erg om in de file te staan

Ik vind het niet erg om in de file te staan

  • Eens (15%)
  • Oneens (85%)
144 stemmen