Sluise politici vrezen voor 'wraak' provincie

Steeds meer politici in Sluis vrezen de 'toorn' van het provinciebestuur. Doordat de Sluise raad tegen provinciale besluiten ingaat en geen hulp biedt als de provincie daarom vraagt, zal 'Middelburg' sneller geneigd zijn 'nee' te verkopen als Sluis zelf eens aanklopt, zo is de vrees.

Martijn de Koning
Sluis

Wethouder Peter Ploegaert refereerde er onlangs aan in een commissievergadering van de raad. ,,We verliezen op deze manier wel wat krediet", merkte hij op. Ploegaert maakte zijn opmerking naar aanleiding van het besluit van de raad om geen verhuurverplichting op te leggen aan eigenaren van appartementen aan de kust. De provincie bepaalde afgelopen voorjaar dat dit wel (deels) verplicht is. Gedeptueerde Staten schreven de Sluise raad een vermanende brief waarin stond dat de provincie eventueel op zal treden. 

Ploegaert wees ook op het besluit van de Sluise raad om niet mee te helpen het tekort op het natuur- en recreatieproject Waterdunen bij Groede te dekken. Ploegaert nuanceerde zijn opmerking wel. ,,Bij de provincie zitten kundige bestuurders. Maar onderhuids spelen ook bij hen dit soort zaken een rol.”

Achter de schermen maken ook raadsleden zich zorgen. ‘We hebben de provincie nog wel nodig’, klinkt het dan, doelend op verlangde bijdragen voor onder meer het havenproject in Breskens. Sommige raadsleden wijzen erop dat Sluis het bij met name Statenleden aardig verbruid heeft. Ploegaert spreekt van ‘een dilemma’. ,,Van de raad moeten we als B en W het ene, van de provincie het andere. We worden gemangeld." Het is nog niet duidelijk of Sluis de verhuurregels alsnog verandert. Dat hangt mede af van hoe ‘hard’ het provinciebestuur de zaak wil spelen.

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
351 stemmen