Volledig scherm
René de Landmeter op de baan in Meker. Inzet (vanaf linksboven): Bart Hoeveijn, Joey van Bergen en Mickey Oosterling. © Lex de Meester

Skatehal Meker gaat definitief dicht: 'Straks kunnen we nergens meer heen' (video)

MIDDELBURG - Als skateboarder Tom van Liere (21) uit Biervliet even op een houten bankje wil gaan zitten, zakt hij zowat door de planken heen. ,,Je zou bijna denken dat het hier binnenkort gaat sluiten, omdat er geen geld meer is voor onderhoud", zegt hij een tikkeltje ironisch.

Dat is dan ook precies wat er aan de hand is. De deuren van indoor skatepark Meker in Middelburg gaan na de BMX-sessie en het eindfeest donderdag voorgoed dicht, omdat er geen geld is voor het nodige onderhoud. Daarmee sluit niet zomaar een skatezaaltje, het is de enige van Zeeland.

Woensdag was de eerste dag van de tweedaagse eindsessie. Skaters en steppers uit de hele provincie kwamen nog een laatste keer naar de skatehal. De één gehuld in lederhosen, de ander in een jurk of trainingspak uit de jaren 90. Allemaal om een gooi te doen naar de titel 'best verklede skater', één van de verkiezingen die werd gehouden tijdens de finale. Het was een feestelijke bedoening, maar wel een met een behoorlijk bittere nasmaak.

Het wordt een groot gemis voor de skaters. ,,Het regent vaker wel dan niet in Nederland en skaten of steppen op een natte ondergrond is niet te doen. Daar zijn de wieltjes niet op gemaakt, dus dat rijdt niet lekker", legt Mickey Oosterling (26) uit Rotterdam uit.

De uit Breskens afkomstige stepper behoort tot de oude garde en zoekt zijn heil tegenwoordig liever in zijn nieuwe thuisstad. Maar toen hij hoorde dat Meker zou gaan sluiten, wilde hij er toch nog een laatste keer naartoe. ,,Vroeger kreeg ik hier echt vlinders van in mijn buik. Dit was het walhalla, omdat er zulke goede materialen zijn in tegenstelling tot de outdoor skatebanen."

Altijd skaten

In die fase zit Joey van Bergen (14) uit Terneuzen nu nog. Hij pakt meerdere keren per maand de bus naar Middelburg om te kunnen skateboarden. ,,Ik vind het heel jammer dat het dichtgaat", zegt hij. ,,Hier binnen kun je ten minste altijd skaten. Als het straks regent of nat is buiten, kan ik nergens meer heen."

Dat zegt ook Bart Hoeveijn (18) uit Colijnsplaat. Hij zit op kamers in Rotterdam, maar komt nog regelmatig terug naar huis in de weekenden. ,,Ik zou niet weten wat ik voortaan moet doen op zaterdagmiddag. Buiten skaten in de winter is echt geen optie." Maar het materiaal is niet het enige dat hij aan Meker zal missen. ,,Dit is echt onze plek. We kunnen hier doen wat we willen en de sfeer is erg leuk. Het is niet alleen een overdekt skatepark, maar ook een plek waar veel skaters samenkomen. Dat zijn we straks kwijt."

Er is nog een sprankje hoop. Maarten Landegent, eigenaar van Lux Boardshop in Goes, wil een nieuw indoor skatepark openen in Goes. Vrijwel alle skaters zijn van zin om daar een donatie aan te doen. Zo ook Tom van Liere, die nog steeds op het in elkaar gezakte bankje zit. ,,Het zou mooi zijn als ook de gemeente eens een keer wil investeren in een goed skatepark, zodat het klaar is met alle petities en acties die we moeten voeren", zegt hij fel. ,,Skaten hoort geen ondergeschoven sport te zijn."

De deuren van indoor skatepark Meker in Middelburg gaan na de BMX-sessie en het eindfeest donderdag voorgoed dicht, omdat er geen geld is voor het nodige onderhoud. Daarmee sluit niet zomaar een skatezaaltje, het is de enige van Zeeland. http://www.pzc.nl/1.6791378
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Ik gooi ook wel eens iets op straat

Ik gooi ook wel eens iets op straat

  • Eens (10%)
  • Oneens (90%)
224 stemmen