Volledig scherm
Het shantykoor Zuidwest 10 uit Terneuzen treedt ook op. © archief Zuidwest 10

Shanty's horen thuis in Terneuzen (video)

TERNEUZEN - Shanty Festival Zeeuws-Vlaanderen groeide in twaalf jaar tijd uit tot één van de toonaangevende festivals in Nederland. Dat is onder meer te danken aan het internationale karakter van het driedaagse evenement, dat vanaf vrijdag in Terneuzen wordt gehouden.

Het Shanty Festival Zeeuws-Vlaanderen trekt jaarlijks vele duizenden mensen naar de binnenstad van Terneuzen. Natúúrlijk hoort zo'n korenfestival in deze stad thuis. Immers, de Stad van de Vliegende Hollander profileert zich meer dan ooit als 'stad aan het water': robuust, met veel karakter en onvervaard. Precies zoals die mannen (en hier en daar ook een verdwaalde vrouw) aan boord van de schepen van de VOC. Tijdens de jaarlijkse Havendagen en het Shanty Festival wordt de band van Terneuzen met het water stevig aangehaald.

Havendagen

Eén van de initiatiefnemers van het festival, Marius Joensen: ''Het is allemaal begonnen met de gedachte dat ik iets miste tijdens de Havendagen in Terneuzen: Zingen over de zee. In het begin was het shantyfestival onderdeel van de Havendagen, maar direct voelden we de behoefte aan een eigen evenement.''

Zelf zingt de gitarist bij het koor Zuidwest 10 uit Terneuzen. Het repertoire van de deelnemende koren is breed. Volgens de organisatoren voert het veel verder dan alleen shanty's, de specifieke liedjes die de bemanning aan boord destijds zong om het tempo aan te geven bij zware werkzaamheden. Ook worden de gevaren en de schoonheid van de zee en het verlangen naar huis als de reis wat lang begon te duren, bezongen. Joensen: ''Er zitten heel oude liedjes uit de tijd van de VOC tussen, maar ook hedendaagse zeemansliedjes.''

Volgens Joensen worden in vrijwel elk land zeemansliedjes gezongen. De vrijetijdsliedjes worden forebitters of forecastle songs genoemd. Een shanty werd vroeger ook beschouwd als een protestlied tegen de slechte werkomstandigheden aan boord en de tirannie van de kapitein, de stuurman en de bootsman. De 'shantyman' zong de coupletten voor en de bemanning zong het refrein. Dat gebeurt vandaag de dag in de shantykoren nog steeds.

Instrumenten

Volgens de kenners van shanty hebben veel koren hun eigen repertoire en stijl opgebouwd. Daarbij worden voornamelijk traditionele instrumenten als viool, accordeon, gitaar, mandoline, houten percussie, mondharmonica en blokfluit gebruikt.Dat is zowel bij de buitenlandse deelnemers - The Vagrants Crew uit Groot Brittannië en La Bouline uit Frankrijk - als bij de Nederlandse groepen het geval. Het gros van de groepen komt uit Nederland. Het zijn De Dekzwabbers en Zuidwest 10 uit Terneuzen, Viswijvenkoor Sootjevisch uit Gouda, Shantycrew Buitenboord uit Zwolle, Buitengaats uit Zwijndrecht, The Jolly Sailors uit de Bommelerwaard, De Bossche maten uit Oudenbosch, West Zuidwest uit Gouda, Sirius en The Friends of Folk.

Meer informatie op shantyterneuzen.nl.

Een video van een optreden van Shantykoor 10:

Volledig scherm
Shantykoor La Bouline uit Frankrijk.

poll

Bij storm is Zeeland op z'n mooist

Bij storm is Zeeland op z'n mooist

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
167 stemmen