Volledig scherm
© Mechteld Jansen

SGP wil afsteken van vuurwerk op Tholen aan banden leggen

THOLEN - Als het aan de lokale SGP-fractie ligt, wordt het afsteken van vuurwerk in Tholen aan banden gelegd. "Een totaalverbod gaat misschien te ver", zegt raadslid Cees Verloop. "Maar als het aan ons ligt, komt er minimaal een beperking." Volgens Verloop kleven er veel bezwaren aan het afsteken van vuurwerk.

Hij wijst op de vele gewonden, de schade aan de openbare ruimte en het milieu en de overlast. "Zeker nu de gemeente op nieuwjaarsdag geen schoonmaakploeg meer op pad stuurt, blijft er veel liggen", stelt het raadslid. "Want lang niet iedereen ruimt zijn eigen vuurwerkresten op. Dat is ook nog eens gevaarlijk voor kinderen."

De Thoolse SGP-afdeling heeft op haar website een kleine enquête over het onderwerp geplaatst. Daarin kunnen inwoners aangeven hoe zij denken over het afsteken van vuurwerk. "Met de uitslag gaan we zeker iets doen", zegt Verloop. "Het zou kunnen dat we te zijner tijd met een initiatiefvoorstel komen in een poging dingen te veranderen."

Lasershows

Volgens de SGP'er zijn er veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld een verbod op het afsteken van vuurwerk bij zorgcentra en kerken of het houden van één centrale vuurwerkshow per kern. Zelf ziet Verloop wel iets in het vervangen van vuurwerk door lasershows. "Dat is ook heel erg mooi", vindt hij. "Maar in tegenstelling tot vuurwerk is het niet gevaarlijk en blijft er geen rommel achter. Bovendien kan zo'n lasershow ook bij heel slecht weer gewoon doorgaan."

Burgemeester Ger van de Velde zegt dat het college in elk geval geen plannen heeft om het afsteken van vuurwerk te beperken. Ze wijst erop dat de tijden waarop dit mag al fors zijn ingekort. "En het aantal klachten dat we krijgen, is minimaal."

Ruim 160 mensen hebben de enquête op de site van de grootste partij van Tholen al ingevuld. Dat kan op www.tholen.sgp.nl.

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
1469 stemmen