Volledig scherm
Jovina en Stian uit Noorwegen vinden de Rotterdamse Markthal tegenvallen.

Scrollend langs de toppers

Uit alle hoeken van de wereld komen toeristen naar Nederland om zich te vergapen aan polders, musea, molens en historische steden. Wat vinden ze ervan? Vandaag: Jovina Garcia uit Holde en Stian Sandersen uit Trondheim, Noorwegen.

Het Noorse stel Jovina Garcia (24) en Stian Sandersen (26) zou je toeristen 2.0 kunnen noemen. Niet met een plattegrond of papieren reisgids, maar met de smartphone in de hand lopen ze langs de bezienswaardigheden die hoog in de Tripadvisor top 10 staan. De Markthal is de nummer één van Rotterdam in de populaire reis-app, dus die konden ze niet missen. Maar de imposante aanblik van de Markthal, met zijn hoge plafond met moderne flora-en-faunaprint, doet het stel echter ogenschijnlijk niet erg veel. Jovina richt haar blik op het plafond: ,,Het is wel een mooie hal, ja. Zoiets heb je niet in Noorwegen." Museum Boijmans Van Beuningen en de Euromast, twee andere Tripadvisor-toppers, hebben ze al afgetikt. En het is pas half twaalf 's ochtends.Het stel is net begonnen aan een trip door zeven landen in Europa. Nederland is het beginpunt. Daarna staan onder andere Duitsland, Italië en Slowakije op het programma. Google Maps en Tripadvisor loodsen het tweetal langs de belangrijke bestemmingen.

Goedkoop

Stian: ,,We zagen op de kaart dat Rotterdam ook een grote stad was, niet ver van Amsterdam waar we zijn geland. Het vervoer in deze stad is makkelijk en voor ons heel goedkoop. In vergelijking met Noorwegen is alles hier goedkoop." Maar met de gezichten gericht op de smartphone is het moeilijk iets mee te krijgen van de cultuur van een land. Wat vinden ze bijvoorbeeld van de mensen hier in Nederland? ,,Eh, we hebben er nog niet zo veel gesproken." Hoe bevalt het eten? ,,We hebben eigenlijk alleen falafel gegeten."Al typisch Nederlandse dingen gedaan? Ingehouden gelach. Dan: ,,Ja, we hebben 'brownies' geprobeerd", zegt Stian met een veel betekende blik. ,,Het was een regenachtige dag en in Amsterdam struikel je over de coffeeshops. Dus het was bijna gek om daar níét naar binnen te gaan. En daarbij: wiet is illegaal in Noorwegen. Als je het toch eens wilt proberen, moet je dat hier doen."

Hallucineren

Voor Jovina was het de eerste keer dat ze drugs probeerde. ,,Het voelde gek in mijn buik en in mijn hoofd", vertelt ze. ,,Ik was bang dat ik zou gaan hallucineren, dus na een half uur ben ik met mijn ogen dicht op bed gaan liggen in de hoop dat het over zou gaan. Het was mijn eerste en meteen ook mijn laatste keer."De Markthal in Rotterdam valt een tikkeltje tegen. Als dé hotspot van de stad hadden ze blijkbaar toch iets spectaculairders verwacht. Dus richten de Noren hun blik weer op de telefoon. Scrollend en swipend bladeren ze door het aanbod. Stian: ,,O, volgens mij zit de grote winkelstraat hier dichtbij." Na bevestiging van ons gaat de telefoon weer in de zak, de selfiestick ingeklapt in de tas en de neus richting de Koopgoot. Eens kijken of die wél de Tripadvisor-beoordeling waard is.

poll

Ik hoop dat ik op mijn tachtigste nog kan werken

Ik hoop dat ik op mijn tachtigste nog kan werken

  • Eens (43%)
  • Oneens (57%)
553 stemmen