Schouwse starters kunnen beroep blijven doen op lening

Elodie Kint

Zierikzee

Mensen die voor het eerst een huis willen kopen op Schouwen-Duiveland moeten ook volgend jaar nog een beroep kunnen doen op de starterslening. Dat vindt het college van B en W. Ze willen daarnaast een 'blijverslening' in het leven roepen,  bedoeld om bestaande woningen levensloopbestendig te maken. 

Volgens de gemeente voorziet de starterslening - met een relatief lage rente - in een behoefte. Er zijn dit jaar tot nu toe vijftien aanvragen ingediend, waarvan er twaalf zijn toegekend. Voor de leningen die in 2016 werden afgesloten, geldt dat de afnemers de eerste drie jaar nog niet moeten aflossen. Vanaf 1 januari 2017 komt deze regeling te vervallen en moet er wel vanaf de eerste maand worden afgelost. 

Met de blijverslening wil het college eigenaren of bewoners van een woning van minstens een jaar oud de kans geven om hun huis levensloopbestendig te maken. Dat kan bijvoorbeeld een oudere zijn die een slaap- en badkamer op de begane grond wil. Hiermee stimuleert de gemeente dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. 

In december neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing over deze twee leningen. 

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
760 stemmen